Soome Panga president: noored peavad töökoha eest võitlema

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Liikanen
Erkki Liikanen Foto: Margus Ansu

Eile Tartu Ülikoolis avaliku loengu pidanud Soome Panga presidendi Erkki Liikaneni sõnul on noorte tööpuudus sedavõrd suur probleem, et Euroopa majandus ei saa endale lubada selle lahendamata jätmist. Samal ajal peavad noored ka ise kasutama kõiki võimalusi, mis neile antud on.


Soome noorte töötuse näitajad on Eesti omadega suhteliselt sarnased. Mida on Soomes selle probleemi lahendamiseks tehtud?

Valitsus töötab praegu kahes suunas. Ühelt poolt loovad nad süsteemi, kus oleks garanteeritud, et kui noor ei tööta, siis ta vähemalt õpiks. Teiselt poolt aga vähendatakse nendel töötutel, kes on tööturul olnud vähem kui kolm aastat, toetuse saamise perioodi saja päeva võrra. Muidu on see Soomes 500 päeva. Kui aktiivselt tööd ei otsita, vähendatakse toetuste perioodi veelgi. Seega toetatakse aktiivsust, mitte passiivsust.

Kas teil on ka Eestile soovitusi?

Ma usaldan spetsiifilistes küsimustes Eesti poliitikuid. Aga alati on hea kuulda ka laiemat nägemust. Minu sõnum on, et teha tuleb mõlemat: vähendada üldist töötuse määra ja seejärel liikuda spetsiifilisemate sihtrühmade juurde. Kui väheneb üldine töötuse määr, siis väheneb kohe ka noorte töötuse määr.

Mida noored ise saaksid ära teha?

Kõige olulisem on tahe õppida. Ükskõik kas omandada teoreetilisi või praktilisi teadmisi. Me vajame küll tuge, aga lõppude lõpuks peab igaüks ka ise midagi ära tegema, et oma elu paremaks muuta. Meil on vaja süsteemi, kus töötamine on paremini tasustatud kui ükskõik milline muu elustiil. Meil peavad olema turvavõrgud, aga töötamine peab olema alati atraktiivsem.

Mõned eksperdid ütlevad, et töökohad on tegelikult olemas, ka Hispaanias, aga noored on liiga valivad ega taha madala palga eest töötada.

Muidugi võib olla ka selliseid näiteid, aga tööturu struktuurid on keerulised. Kui noored töötavad ehitusplatsidel või lühiajaliste lepingutega, on nad tööturu muutustele haavatavamad kui kogenumad inimesed. Aga muidugi on vaja mõlemat − nii tööturu paindlikkust kui ka noorte endi soovi töötada. Me ei tohi kunagi inimeselt endalt vastutust ära võtta.

Igaüks vastutab oma elu eest ise. Ja eriti noorena peaks kasutama kõiki võimalusi, mis sul on. Noortel on võitlejahing. Tööturule sisenemine võib olla keeruline, aga samas on see ainus võimalus eduks pikema aja jooksul.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles