Riigikohus tühistas Tooli ja Kirberi õigeksmõistmise

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ärimees Toomas Tooli kahtlustab finantsinspektsioon katses kinnisvarafirma Arco Vara aktsia hinda kukutada.
Ärimees Toomas Tooli kahtlustab finantsinspektsioon katses kinnisvarafirma Arco Vara aktsia hinda kukutada. Foto: Liis Treimann

Riigikohtu kriminaalkolleegium tühistas täna turumanipulatsioonis süüdistatud Toomas Tooli ja Karoly Kirberi õigeksmõistmise ning saatis kriminaalasja uueks arutamiseks tagasi ringkonnakohtule. 

Tooli ja Kirberit süüdistatakse turumanipulatsioonis, mis seisnes ASi Arco Vara aktsiate müügis suurtes kogustes ning järjest madalama hinnaga eesmärgiga eksitada turgu ning viia ASi Arco Vara aktsia turuhind alla hinnataset 0,56 eurot.

Ringkonnakohus jättis 9. novembril 2011. a maakohtu otsuse Tooli ja Kirberi õigeksmõistmises muutmata, leides, et neile esitatud süüdistus on puudulik ja konkretiseerimata. Riigikohus ringkonnakohtu arvamusega ei nõustunud ning tühistas seetõttu ringkonnakohtu otsuse menetlusõiguse olulise rikkumise tõttu.

Riigikohus selgitas, et kohtutel tuleb hinnata muuhulgas seda, kas Tooli ja Kirberi tegevuse tulemusel sattunuks mõistlik börsil kauplev isik vähemasti tõenäoliselt eksitusse. Samuti peab kohus tuvastama, kas Tooli ja Kirberi tegevuse eesmärk oli turuhinda mõjutada.

Kriminaalkolleegium märkis, et ringkonnakohtul pidi nii süüdistusakti kui ka prokuröri poolt kogu menetluse kestel korduvalt avaldatu põhjal olema selge, et kõiki süüdistuses märgitud tehinguid ja tehingukorraldusi on peetud vähemalt tõenäoliselt eksitavateks.

Kolleegium leidis sedagi, et isiku soov oma investeerimisportfellist loobuda ei õigusta reguleeritud turul siiski niisugust käitumist, millega viiakse või tõenäoliselt viiakse teised turuosalised eksitusse kaubeldava väärtpaberi müügihuvi või hinna suhtes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles