EKP hülgas Hispaania pangamanöövri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euro sümbol Euroopa Keskpanga hoone ees
Euro sümbol Euroopa Keskpanga hoone ees Foto: SCANPIX

Euroametnike sõnutsi lükkas Euroopa Keskpank (EKP) järsult tagasi Hispaania plaani raskustes Bankia panga rekapitaliseerimiseks – hankides raha «ümber nurga» EKPst.

Uudis plaani hülgamisest tuleb ajal, mil Hispaania seisab silmitsi kõrgendatud laenukuludega võlakirjaturgudel, üritab veenda investoreid oma võimes päästa pangad ise, ning oli eile tunnistajaks oma keskpanga presidendi enneaegsele tagasiastumisele.

Hispaania pangandussektor on lookas 180 miljardi eurose halbade kinnisvaralaenude koorma all.

Nädalavahetusel käis Madrid välja ebaortodoksse idee – rekapitaliseerida Bankia, süstides selle emaettevõttesse 19 miljardi euro väärtuses riigivõlakirju, mis oleks EKPs sularaha vastu vahetatud – vältides vajadust laenata raha kalli hinnaga võlakirjaturgudelt.

Kahe Euroopa ametniku sõnutsi ütles EKP Madridile, et Bankia vajab korralikku kapitalisüsti – ning et valitsuse plaanid olid sisuliselt vastuolus ELi reeglitega, mis keelavad keskpankadel valitsusi rahastada.

Samal ajal teatas Hispaania keskpank, et tagasi on otsustanud astuda panka president Miguel Angel Fernández Ordóñez, kelle määras ametisse endine sotsialistlik valitsus.

Ordóñez oli riigis vallandunud panganduskriisi tõttu üha suurema poliitilise surve all.

Hispaania valitsus väidab üha jõulisemalt, et ainsaks kriisilahenduseks on see, kui EKP hakkab valitsustele viimases hädas lanu andma.

Kõrged Hispaania valitsusametnikud väidavad, et Portugali, Kreeka ja Iirimaa abipaketid on olnud katastroofilised ning et Hispaania ei kavatse midagi sellist mingil juhul aktsepteerida.

Nad rõhutavad, et on käivitanud kõik Brüsseli poolt nõutud reformid ning et nüüd peab EKP neile appi tulema – vastasel juhul olevat ühisraha ohus.

Hispaania valitsus tahaks, et EKP hakkaks taas avaturult riigivõlakirju üles ostma.

Ühtlasi tahab Hispaania valitsus, et uus Euroopa Stabiilsusmehhanism (ESM) tehtaks ümber pankade päästmise fondiks.

«Nüüd käib tõeline pokkerimäng,» ütles üks valitsusnõunik. «Ja mulle tundub, et Hispaania ei blufi.»

EKP ei soovinud olukorda eile kommenteerida.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles