Ehitusmahud kasvasid esimeses kvartalis aastaga enam kui neljandiku

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitus. Pilt on illustratiivne.
Ehitus. Pilt on illustratiivne. Foto: Laura Oks

Eesti ehitusettevõtted ehitasid 2012. aasta esimeses kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes Eestis ja välisriikides kokku 28 protsenti rohkem, Eestis suurenes ehitustegevus 29 protsenti, teatas statistikaamet.

Esimeses kvartalis ehitati omal jõul 355 miljoni euro eest, sellest hooneid 234 miljoni ja rajatisi 121 miljoni euro eest. 2011. aasta esimese kvartaliga võrreldes suurenes hoonete ehitamine püsivhindades 27 protsenti ja rajatiste ehitamine 31 protsenti.

Enim mõjutas ehitusmahtude kasvu madalseisust kosuv hoonete ehitus kohalikul ehitusturul. Kuigi ka hoonete uusehitus on hakanud elavnema, tulenes hooneehitusmahtude kasv põhiliselt remondi- ja rekonstrueerimistöödest.

Välisturul tegutsevate Eesti ehitusettevõtete ehitusmaht suurenes 2011. aasta esimese kvartaliga võrreldes neljandiku. Sealne kasv tulenes valdavalt hooneehitustöödest.

Välisriikidesse tehtud ehitusmahtude osatähtsus kogu ehitusmahus oli tänavu esimeses kvartalis 15 protsenti.

Ehitisregistri andmetel lubati 2012. aasta esimeses kvartalis kasutusse 707 uut eluruumi, s.o ligi kaks korda rohkem kui aasta varem samal ajal. Ligi kolmveerand valminud eluruumidest asus korterelamutes.

Enim valmis uusi eluruume Tallinnas. Vaatamata tarbija hinnatundlikkusele on turul endiselt ruumi uutele hea asukohaga kvaliteetsetele elamispindadele. 2012. aasta esimeses kvartalis väljastati ehitusluba 684 eluruumi ehitamiseks, mis ületab küll eelmises kvartalis ehitusloa saanud eluruumide arvu, kuid jäi kolmandiku väiksemaks 2011. aasta esimeses kvartalis ehitusloa saanud eluruumide arvust.

Eelistatuim elamutüüp oli korterelamu.

Kasutusse lubati 192 mitteelamut kasuliku pinnaga 89 900 ruutmeetrit. Enim lisandus uut põllumajandus-, tööstus- ja laohoonepinda. 2011. aasta esimese kvartaliga võrreldes suurenes nii kasutusse lubatud mitteelamute pind kui ka kubatuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles