Eesti Pank soovib seada riigi kulude kasvule piirangud

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga president Andres Lipstok.
Eesti Panga president Andres Lipstok. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti Panga president Andres Lipstok ütles riigikogu ees iga-aastast aruannet esitades, et valitsus peaks seadma riigi kulude kasvu piiravad reeglid.

Lipstok ütles, et keskpangale teeb muret valitsuse hiljutine otsus, millega lükati riigi koondeelarve ülejäägi saavutamine 2013. aastalt hilisemasse aega.

«2011. aasta kevadel valminud eelarvestrateegias seati eesmärgiks taastada 2013. aastal koondeelarve ülejääk. 2012. aastal on selle eesmärgi saavutamine edasi lükatud. See on muret tekitav ja näitab, et praegune raamistik lubab pikaajalisi eesmärke liiga kergesti muuta,» rääkis Lipstok.

Lipstok märkis, et endiselt tähtis on ohjeldada kulude kasvu headel aegadel, kui majandus kosub kiiresti.

«Otstarbekas on kehtestada tasakaalu tagavate reeglite kõrval ka kulutamise kasvu piiravad reeglid. Need vähendaksid kulude kasvu heitlikkust, aitaksid ära hoida põhjendamatuid ootusi ning muudaksid vajaduse korral tehtavad kärped vähem valulikuks,» ütles Lipstok.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles