Aruanne: enamikul Stelmachi kaudu elamisloa saanutest majandustegevust polnud

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Riigikogu uurimiskomisjon tuvastas, et Nikolai Stelmachi vahendusel elamisloa saanud isikute äriühingutest 83 protsendil polnud mullu mingit majandustegevust ning 59 äriühingust vaid 9 oli registreerinud end käibemaksukohuslaseks.

Uurimiskomisjoni aruanne toob välja, et vaid üheksa äriühingut 59-st Kooli tänav 1/3 registreeritud ja välismaalastest osanikega firmast olid end maksu- ja tolliameti andmetel registreerinud käibemaksukohustuslaseks. «Neist kaheksa äriühingut oli esitanud käibemaksudeklaratsioone ning omakorda kuus nendest küsis käibemaksu riigilt tagasi. 2011. aastal oli töötajaid deklareerinud neli ettevõtjat (kõigis üks töötaja, palka makstud ainult ühes kuus ühes äriühingus). Dividende pole üheski äriühingus makstud,» seisab raportis.

Valdaval osal ehk 83 protsendil nimetatud aadressile registreeritud äriühingutest reaalne majandustegevus puudus. «Majandusaasta aruannete rahavoogude aruande järgi on 13 äriühingut üle miljoni krooni äriühingust välja laenanud,» loetles aruanne selgunud fakte.

Riigikogu uurimiskomisjonil tekkis kahtlus, et seadusega nõutud investeeringute kohta on esitatud valeandmeid ning seetõttu edastati need materjalid riigiprokuratuuri, sest raha täpse liikumise väljaselgitamiseks saavad krediidiasutused väljastada andmeid ainult kriminaalmenetluses. Riigiprokuratuur alustaski uurimiskomisjoni avalduse alusel kriminaalmenetluse.

Stelmach on väitnud, et elamisloa taotlemise dokumentide vormistamist Advisory Partners OÜ teenuste hulgas ei ole, küll aga osutatakse õigusalase nõustamise teenust. Komisjon järeldas kogutud faktidest, et elamislubade taotlusega seotud asjaajamise ja nõustamisega tegeleski Stelmach ise õigusteenuse osutamise nime all.

Aastatel 2009 ja 2010 moodustasid Kooli 1/3 registreeritud äriühingute välismaalastest osanikele ettevõtluseks antud elamisload ligi poole kõikidest ettevõtluseks antavatest elamislubadest (2009. aastal 63-st 29 ja 2010. aastal 62-st 28). Samas suurusjärgus oli see ka 2011. aastal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles