Surm, ämblikud ja avalik esinemine - kõik on hirmsad

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas kardad avalikku esinemist? Tere tulemast klubisse! Surma ja ämblike järel on see asi, mida inimesed kõige rohkem kardavad. Kuid  juhtival positsioonil on oluline, et sa oskaksid veenvalt esineda.

Juhtimis- ja kommunikatsioonikonsultant Susan Tardanico kirjutab Forbes`is, kuidas saada paremaks esinejaks.

Alusta lõpust. Enne kui sa alustad oma presentatsiooni koostamist, mõtle välja, mis on selle eesmärk. Kuhu sa tahad välja jõuda? Millist mõju tahad sa avaldada auditooriumile? Kas tahad neid informeerida, inspireerida, veenda milleski? Hoides lõppeesmärki silme ees, on sul lihtsam mitte muutuda laialivalguvaks kogu presentatsiooni ettevalmistuse ajal.

Lihtsusta. Muidugi tahad sa jagada oma teadmisi publikule ja näidata enda erudeeritust. Kuid talitse end! Vastasel juhul koormad sa kuulajad üle mittevajalike detailidega. Keskendu pigem paarile jõulisele mõttele, mis kuulajatele ka meelde jäävad.

Pea Powerpointiga piiri. Unusta keerulised ja detailirohked graafikud, kus kuulajad peaksid näpuga järge ajama, et midagi aru saada. Sinu töö on püüda kuulajate tähelepanu, nad peavad kuulama sind, mitte jälgima ekraani. Kui sa kasutad slaide, siis ära uputa kuulajaid nendega üle. Nad peavad olema lihtsalt jälgitavad. Lootes tehnoloogiale on alati oht, et presentatsioon ei käivitu. Ole sellekski valmis.  

Ole kuulajatega kontaktis. Üks viga, mida esinejad sageli teevad, on see, et nad püüavad tõestada oma tarkust. Ära unusta, et sa oled laval mingil põhjusel. Kui sa seisad publiku ees, siis juba see näitab, et sina oled ekspert, nemad mitte. Sa ei pea neile rohkem midagi tõestama, sest muidu tekitad lihtsalt distantsi enda ja kuulajate vahele ning mõjud arrogantselt. Sinu eesmärk on mitte distantsi suurendada, vaid vähendada. Alati on omal kohal väike nali, see lähendab sind kuulajatega. Mida enam sul õnnestub kuulajatega kontakti saavutada, seda tähelepanelikumalt nad sind kuulavad.

Räägi omaenda isiklikke lugusid. Lood teevad su sõnumi paremini meeldejäävaks ja need on esineja kõige tähtsam tööriist. Leia lugusid omaenda kogemustest. Kuulajatele jäävad lood paremini meelde kui faktid ja tõenäoliselt muudavad lood su esinemise ka kuulajatele nauditavamaks.

Valmista ette ja harjuta. Kui sul seisab ees «kõrgete panustega» esitlus, siis ära jäta midagi juhuse hooleks. Pane väga väga täpselt paika, mida sa räägid. Kui sa oled kõik viimse detailini läbi mõelnud, siis saad sa nautida esinemist ning väldid närvilist olekut publiku ees, millest kuulajad võiksid järeldada, et sa pole valmistunud esinemiseks.

Vaata ennast. Sa võid harjutada esinemist, võttes selle videosse. Siis näed, kas sa žestikuleerid liigselt, liigud liiga palju laval ringi, teed süngeid grimasse, kasutad pidevalt samu lausekonstruktsioone või parasiitsõnu.

Väldi ühetaolisust. Ühetaolisus on esineja vaenlane. Kui sa kasutada koguaeg sama kõnerütmi, samu žeste, samu ilmeid, siis su kuulajad lülitavad end välja.

Kehakeel! Ära unusta, et 90 protsenti kommunikatsioonist on mitteverbaalne. Su kuulajad jälgivad su näoilmeid, su hääletooni, seda, mida teevad su käed, kuidas sa seisad ja liigud. Soe naeratus ja rahulik olek ütleb publikule, et oled enesekindel.

Ära ole tuim. Mitte miski ei asenda päris kirge laval. Kui sa usud oma sõnumit, siis ära karda energiliselt seda välja näidata.

Tehnilised küsimused. Tee kindlaks, kas mikrofon on sulle paraja kõrgusega. Kui sind juhatab keegi teine sisse, siis saada talle enda kohta sissejuhatus sh selgitus, kuidas hääldada sinu nime, kui see on keeruline või võõrapärane. Kui kasutad Powerpointi esitlusslaide, tee endale varukoopia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles