Inspektsiooni juht: maksefirmade ärikultuur paistab silma vähese seaduskuulekusega

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Finantsinspektsiooni juht Raul Malmstein
Finantsinspektsiooni juht Raul Malmstein Foto: Toomas Huik

Finantsinspektsiooni juht Raul Malmstein märkis oma kõnes riigikogule, et maksevahendusega tegelevad firmad paistavad silma vähese seaduskuulekusega ärikultuuriga.

«Makseasutuste bilansilised riskid on madalad, enamasti koosnevad aktivad nõudmiseni hoiustest pankades või arveldustest partneritega. Samas, arvestades sektori kliendibaasi, kelleks on enamasti läbipaistmatu ärimudeliga off-shore-ettevõtted, eksisteerib makseasutuste puhul kõrgendatud rahapesualaste õigusrikkumiste risk,» rääkis Malmstein.

Samas on maksevahendusfirma näol tegemist kõrge kasumlikkusega ettevõtetega. Nii saavutasid kaheksa Eesti turul tegutsevat firmat möödunud aastal 1,1 miljardi eurose käibe ning 11 miljoni eurose tulu.

Makseteenuste turul tegutseb hetkel viis täistegevusloa alusel ning kolm piiratud tegevust lubava erandi alusel firmat: AS Eurex Capital, AS Parsimonia, AS Talveaed, ETK Finants AS, IIZI Kindlustusmaakler AS, Maaelu Edendamise Hoiu-laenuühistu, Parsum Partners AS, Tavid AS.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles