Cameron kutsus kokku erakorralise eurokriisi nõupidamise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Cameron.
David Cameron. Foto: SCANPIX

Briti peaminister David Cameron kutsus eile kokku juhtivad poliitikud, arutamaks varuplaane euroala kokkuvarisemise puhuks olukorras, kus Hispaania võlakirjade tootlused lähenevad ohutsoonile.

Cameron ja tema tähtsamad ministrid istusid maha Briti keskpanga juhi söör Mervyn Kingi ja City regulaatori lord Turneriga, et halvenevale väljavaatele tõsine pilk heita.

Valitsusest väideti, et koosolek oli kavas juba kaua aega.

Samas oli nõupidamise eesmärgiks «tagada, et Suurbritannia on põhjalikult valmis tegelema euroala olukorra ja sellest tulenevate küsimustega».

Londoni pankadele on antud korraldus teha endale selgeks erinevate stsenaariumite juriidilised ja finantsilised tagajärjed – alates Kreeka lahkumisest kuni suuremate valitsuste maksekatkestusteni – ning selgitada järelevalve esindajatele, mida nad ette võtta kavatsevad.

Varuplaanide koostamisega tegelevad kõik Briti valitsuse ministrid.

Välisministeerium arutab, kuidas aidata Briti turiste Kreekas, kui pangaautomaatidest ei tule enam raha ja inimesed laevaliikluse seiskudes saartele vangi jäävad.

Siseminister Theresa May ei ole välistanud ELi-sisese vaba liikumise reeglite peatamist, kui kriis levib üle euroala ja vallandab ulatusliku migratsioonilaine, öeldi ministri büroost.

Ohutunnet võimendas eile Hispaania peaminister Mariano Rajoy, kes hoiatas, et Bankia – kohalike hoiuste poolest riigi suuruselt teine pank – oleks kokku varisenud, kui valitsus poleks läinud nädalal appi rutanud.

Rajoy lisas, et see omakorda oleks ilmselt kukutanud ka Hispaania.

«Me ei lase ühelgi regionaalvalitsusel langeda, ega ka ühelgi pangal, sest seda ei tohi juhtuda... kui see juhtub, siis langeb riik,» ütles Rajoy ootamatult kokkukutsutud pressikonverentsil, korrates oma üleskutset Brüsselile, et viimane taastaks usalduse euroala vastu.

Nädalavahetusel pani Hispaania ette, et võiks võlaturgudelt laenamise kasvavatest kuludest mööda hiilida, vahetades 19 miljardi euro väärtuses riigivõlakirju Bankia emaettevõtte BFA aktsiate vastu. Siis saaks pank anda need võlakirjad tagatiseks Euroopa Keskpangale ja saada sealt sularaha.

Selline ettepanek ajas investorid ärevile. «Öelda inimestele, et sa oled mures 19 miljardi euro laenamise pärast turgudelt – see on idiootsus,» ütles üks juhtivaid Madridi finantsiste.

«Põhimõtteliselt tähendab see: me vajame 400 miljardi eurost IMFi abipaketti.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles