Rahvaliidu noored: tudengid ei tule toime õppemaksuga

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Ülikooli tekkel
Tallinna Ülikooli tekkel Foto: Tallinna Ülikool.

Hinnanguliselt 5 protsenti riigi- ja kuni 15 protsenti erakõrgkoolide tudengitest ei suuda seoses majandusliku olukorra halvenemisega tasuda õppemakse, väidab Rahvaliidu noorteorganisatsioon.

Ohus on nii nende tudengite toimetulek, kes kaotavad töö kui ka nende, kes sõltuvad oma vanemate sissetulekust, vahendas noorteorganisatsiooni pressiesindaja.

Täna Pärnus toimunud Rahvaliidu Noorte talveseminaril võeti vastu pöördumine haridus- ja teadusministrile, sotsiaalministrile ning rektorite nõukogudele, milles rõhutati vajadust parandada tudengite sotsiaalsete garantiide süsteemi.

«Probleem süveneb, sest tööpuudus riigis saavutab kõrgtaseme aasta lõpuks. Selleks ajaks on kuni 5000 üliõpilast sunnitud katkestama õpingud kõrgkoolis,» ütles Rahvaliidu Noorte peasekretär Marit Konks.

Õppetoetuste süsteemi tuleb muuta selliselt, et see lähtuks tudengi vajadustest, nii, nagu seda on rõhutanud Eesti Üliõpilaskondade Liit.

Rahvaliidu Noored kutsuvad haridus- ja teadusministrit ning sotsiaalministrit üles koostööle, et enne suve võetaks riigikogus vastu õppetoetuste seaduse  muudatused.

Samuti pöörduvad Rahvaliidu Noored kõrgkoolide poole, et keerulises olukorras luua kõrgkooli haldusalas olevates küsimustes tudengitele paindlikumaid viise õpingute jätkamiseks.

«Toimetulekuraskustes riigieelarvevälistel kohtadel õppivatele tudengitele oleks kindlasti oluliseks abiks õppemaksu tasumise osamakseteks jaotamise ja ajatamise võimalused. Samuti on võimalikuks abinõuks deklareeritud ainepunktide mahu järgi õppeteenustasu maksmine,» selgitas Marit Konks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles