Euroopa hädadele lisandus oliiviõlikriis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliivipuu.
Oliivipuu. Foto: SCANPIX

Hispaania, Itaalia ja Kreeka olid juba niigi hädas finants- ja majanduskriisiga. Nüüd lisandus veel üks: oliiviõlikriis.

Vahemeremaade toidulaudadel üldlevinud oliiviõli hind on kukkunud 10 aasta rekordmadalusse, kuna tipmiste tootjate sisetarbimine on majanduskriisi tõttu mõõnas.

Samal ajal on suurimat tootjat Hispaaniat «tabanud» ülirikkalik oliivisaak, tekitades ülepakkumise, mis on sundinud ELi maainimeste palkade kaitseks sekkuma.

«Turg on tõsises kriisis,» ütles Pekka Pesonen, kes juhib Brüsselis baseeruvat põllumajandusliitu nimega Copa-Cogeca.

«Oliivid on nende riikide maapiirkondade tööhõive jaoks eluliselt olulised.»

Hispaania, Itaalia ja Kreeka on ülekaalukalt suurimad oliivikasvatajad, andes kolme peale 70 protsenti maailma oliivitoodangust.

Saadus on kriitilise tähtsusega mõnede Hispaania vaesemate piirkondade nagu Andaluusia jaoks, kus töötusmäär tõusis viimases kvartalis 33 protsendi peale.

EL on üritanud ülepakkumist neutraliseerida, makstes firmadele oliivide laos hoidmise eest – «toormeturgude versioon» Euroopa Keskpanga meetmest osta üles Hispaania, Itaalia ja Kreeka riigivõlakirju.

Põllumajandussektori ametiühingud ja poliitikud usuvad, et ELi meede on suutnud hindade kukkumisele piiri panna.

Rahvusvahelise Valuutafondi andmetel langes ekstra külmpressitud oliiviõli hulgihind maikuus 2900 dollarile tonnist, mis on madalaim tase alates aastast 2002 ning enam kui poole võrra vähem, kui aastal 2005 (ligi 6000 dollarit tonnist).

Oliiviõli kannatab odavamate taimeõlide karmi konkurentsi käes. Hispaanias populaarne supermarketikett Eroski müüb päevalilleõli 1,25 euro eest liiter, samas kui keskmise kvaliteediga oliiviõli hind on 1,99 eurot, parima kvaliteediga ekstra neitsioliiviõli hind aga 3,25 eurot.

Rahvusvahelise oliiviõlinõukogu (IOOC) andmetel tarbib Hispaania tänavu sama palju oliiviõli kui aastal 2002, Kreeka ja Itaalia sisetarbimine kukub aga 1995. aasta tasemele.

Tarbimise kasv teistes riikides on Hispaania, Itaalia ja Kreeka nõudluse langust tasakaalustanud vaid osaliselt.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles