Kaks nimekirja, mida peaksid igal hommikul üle vaatama

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Olin hilinemas kohtumisele tehnoloogiafirma juhiga. Saatsin talle oma iPhonest e-kirja, astudes samal ajal lifti tema firma kontorihoones. Keskendusin ekraanile ja sõitsin kuuendale korrusele. Olin veel teksti trükkimas, kui liftiuks avanes ja ma astusin välja. Siis kuulsin selja tagant häält: «Vale korrus!». Vaatasin tagasi ja mees, kes mulle seda ütles, oli firmajuht, kellega kohtumisele kiirustasin. Ta oli olnud minuga samas liftis koguaeg.

Maailm liigub aina kiiremini. Palju tehnoloogiat, palju infot, palju mõtlemist, palju asju, millele reageerida. Üks mu sõber võttis hiljuti vastu töökoha arendusjuhina ühes keskmise suurusega investeerimispangas. Kui ta esimesel päeval tööle tuli ja esimest korda oma uue parooliga arvutisse logis, ootas teda seal 385 e-kirja, kirjutab juhtimisnõustaja Peter Bergman HBRis.

Me proovime infovooluga meeleheitlikult sammu pidada. Oleme kasvõi kella 3ni üleval ja üritame vastata kõikidele saabunud e-kirjadele. Oleme twitteris, facebookis, surfame uutel lehekülgedel ja püüame kõigega kursis olla. Võpatame, kui tuleb teade uues saabunud SMSist.

Aga see on viga. Olulisem kui kunagi varem on osata öelda «ei». «Ei, ma ei loe seda artiklit; ei, ma ei vasta sellele e-kirjale; ei, ma ei osale sellel koosolekul».

Seda on raske teha, sest koguaeg on tunne, et võib-olla on just järgimine infokilluke meie edu võti. Kuid tegelikult sõltub edu hoopis vastupidisest - keskendumisest. Üritades keskenduda kõigele ja kõike vastu võtta, võtame me väga suure riski, sest kurname end ära, oleme segaduses, närvilised ja ärevad. Ja me ei märkagi, et juhatuse esimees seisab meie kõrval liftis.

Virgina Tech Transportation Institute uuris autoõnnetusi ja leidis, et 80 protsendil õnnetustest oli juhi tähelepanu 3 sekundit enne õnnetust hõivatud millegi muuta. Nad tegelesid parasjagu oma telefoniga, vahetasid raadiojaama, sõid võileiba ehk et ei märganud ümbrust.  

On aeg teha paus ja keskenduda. Teha endale kaks nimekirja:

Esimene: asjadest, millele keskenduda

Mida sa tahad saavutada? Mis teeb su õnnelikuks? Mis on sulle tähtis? Mõtle need asjad läbi ja kuna aeg on limiteeritud ressurss, siis sa võid pingutada, kuidas tahes, ikkagi ei suuda sa töötada 25/8.

Teine: asjadest, mis jätta tähelepanuta

Kuna edu saavutamiseks pead sa kasutama aega targalt, siis on mõistlik endalt küsida – kuhu sa ei taha jõuda? Mis teeb sind õnnetuks? Mis asjad ei ole sinu jaoks olulised?

Inimestel on tihti olemas esimene nimekiri, kuid väga vähesed on mõelnud teise nimekirja peale. Kuid kuna infot ja segavaid asjaolusid on tänapäeval nii palju, siis on teine nimekiri olulisem kui kunagi varem. Need kaks nimekirja on sulle kaardiks igas päevas. Vaata need igal hommikul koos oma kalendriga üle ja küsi endalt – mis plaanid on mul täna? Kus ma veedan oma aega ja millele keskendun, millele mitte? Ja siis leia julgus teha valikuid ja võib-olla ka mõnele inimesele pettumust valmistada. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles