Arengufond: Eesti-India suhetes on suurt potentsiaali

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India majandus kasvab IMF´i hinnangul sellel aastal 8,4 protsenti.
India majandus kasvab IMF´i hinnangul sellel aastal 8,4 protsenti. Foto: SCANPIX

Arengufondi seireraporti  «Eesti ja India majandussuhete tulevik» kohaselt on kahe riigi suhetes peidus suurt potentsiaali mõlema jaoks.

«Vaatamata suuruse vahedele, kaugusele ja senistele ärisuhete madalale baasile on nii Eestil kui ka Indial pakkuda teineteisele seda, mida teine pool üha enam vajab,» sõnas Eesti-India seiret juhtinud Siim Sikkut.

Eesti saab India investoritele raporti kohaselt olla atraktiivseks väravaks Euroopa turule ning India turg ise pakub palju ärivõimalusi väga erinevatel ärialadel tegutsevatele Eesti ettevõtjatele. Enim leiavad arengufondi hinnangul seejuures Indiast partnereid ja turgu tehnoloogiaettevõtted, nagu IKT, bio- ja keskkonnatehnoloogia.

Seni on küll kahe riigi ärisuhted olnud tagasihoidlikud ning seepärast tuleb alustada inimeste vaheliste kontaktide ja ühiste ettevõtmistega laiemalt. Sellest tulenevalt on haridus- ja teaduskoostöö tihendamine Eesti ja India vahel esmatähtsal kohal, tuues nii otsest teadmiste vahetuse kasu kui viies pikemas plaanis ka ärini. Veel on oluline äri ja koostöö võimaldaja vastastikuse turismi ja reisiühenduste arendamine.

India pool näeb raportis ja selle soovitustes samuti suurt väärtust. «Tehtud seiretöö ei märgi mitte lõpp-punkti, vaid tähistab laiema koostöö algust,» kinnitas T.E. Aladiyan Manickam, India suursaadik Soomes ja Eestis. «Väga oluline on nüüd raportis väljatoodud sammud ellu viia ja seda kõigil pakutud aladel.» Nii on seiretöö põhjal näiteks kahe riigi vahel läbirääkimisel lennundusleping ning koostöö käivitamine IKT ja biotehnoloogia valdkondades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles