Indoneesia magnaat kavandab 111-korruselist torni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jakarta Signature Tower.
Jakarta Signature Tower. Foto: Artha Graha

Indoneeslasest ärimees üritab heita väljakutse maailmamajanduse madalseisule ning panna Jakarta südalinna püsti 2 miljardi dollarilise 111-korruselise torni.

Tomy Winata, kelle Artha Graha grupp tegeleb kinnisvara, panganduse, logistika ja põllumajandusega, ütles, et Signature Tower saab olema Jakarta kõrgeim hoone ning kuuluma ühtlasi maailma kõrghoonete esiviisikusse.

Ehitus peaks algama juba tänavu, valmis peaks torn saama viie aastaga.

Heade poliitiliste sidemetega Winata loodab investorite tempokalt kasvavale huvile Indoneesia vastu – ajal, mil ülejäänud Aasia aeglustub ja Lääne majanduses valiseb tuulevaikus.

«Me usume, et praegu on õige aeg torni ehitada,» ütles Agung Prabowo, Artha Graha kinnisvaradivisjoni Danayasa Arthatama direktor.

«Kuna Indoneesia majandus kasvab kiiresti, oleme me veendunud, et selleks ajaks, kui torn valmis saab, on olemas ka nõudlus kontoripindade ja tubade järele.»

Käesoleva nädala alguses sai Danayasa Arthatama kokkuleppele USAs noteeritud kasiino- ja hotelligrupi MGM Resorts Internationaliga: viimane hakkab haldama 20 kõrgeimal korrusel paiknevat hotelli.

Vastavalt arhitektide plaanidele tuleb torn 163 meetri kõrgune.

Prabowo sõnutsi finantseeritakse 30-40 protsenti ehituskuludest grupisiseselt, ülejäänu jaoks taotletakse pangalaenusid.

Pankurid ütlesid, et kuigi Indoneesia sisemajanduse kogutoodang kasvas mullu reipa 6,5 protsendi jagu, võib niivõrd suure summa leidmine siiski keerukaks osutuda, võttes arvesse Euroopa ja Ameerika pankade vähenenud riskijanu.

Ühtlasi suurendaks üüratu torn Jakarta nigelale infrastruktuurile avalduvaid pingeid – enam kui 10 miljoni elanikuga suurlinnas seiskub liiklus sageli sootuks.

Signature Tower tuleks kvartalisse, kus asuvad Indoneesia börs ning mitmed pangad ja rahvusvahelised ettevõtted.

Artha Graha grupp on juhtivaks arendajaks ka ambitsioonikas riiklikult toetatud projektis ehitada maailma pikim, 30 kilomeetri pikkune sild üle Sunda väina, mis lahutab Indoneesia suurimaid saari Jaavat ja Sumatrat.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles