Eurotsoonile ennustatakse Jaapani-laadset kaotatud aastakümmet

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurotsoonile ennustatakse Jaapani-laadset kaotatud aastakümmet.
Eurotsoonile ennustatakse Jaapani-laadset kaotatud aastakümmet. Foto: SCANPIX

Reutersi küsitletud 24 ökonomistist pooled ennustavad, et eurotsooni ootab tõenäoliselt ees Jaapani-laadne kaotatud aastakümme, mida iseloomustab väike majanduskasv, olematu inflatsioon ja ülimadalad intressid.

Sellele viitab nende sõnul asjaolu, et pärast neli aastat kestnud majanduskriisi on Saksamaa kaheaastaste riigvõlakirjade intress langenud nulli ehk allapoole Jaapani võlakirjade tootlust.

«Ma tõesti ei näe kuskil eurotsooni finantskriisi lõppu,» tõdes Monument Securitiesi peaökonomist Stephen Lewis.

Saksamaa ja Prantsusmaa on vastandlikel seisukohtadel eurovõlakirjade ja majanduskasvu saavutamise abinõude suhtes. Kõik see jätab eurotsooni majanduskasvu lähikvartalites väga nõrgaks, ütles Lewis.

Eurotsoonile ennustatakse teises kvartalis 0,4-protsendilist majanduslangust. Esimeses kvartalis oli majandus seiskunud.

Jaapani kaotatud aastakümne tekitasid kinnisvara- ja aktsiaturumull, eurotsooni kriis algas riikide eelarvepuudujäägist, võlgadest ja panganduse nõrkustest. Eurotsooni pangalaenud on kokku kuivanud nagu Jaapanis 1990. aastatel.

Teadmatus, kui palju on eurotsooni riikide käes kriisiriikide võlakirju, ajas finantsturul üles laenamiskulud ja suunas arengu halba spiraali, tõdesid ökonomistid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles