Eestis on alkohol liiga lihtsalt kättesaadav

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholi väljapanek Säästumarketis.
Alkoholi väljapanek Säästumarketis. Foto: Liis Treimann

Konjunktuuriinstituudi uuring näitas, et Eestis on Soome ja Rootsiga võrreldes palju rohkem alkoholipoode, kange kraami müügiaeg pikem ja hind odavam – mis tähendab, et meil on naps palju kättesaadavam. See on ka põhjus, miks üsna suur kogus alkoholi turistidega koos riigist välja läheb.


Kui Soomes on 343 kange alkoholi kauplevat poodi ja Rootsis 414, siis Eestis on neid 2633, mis teeb meil selliste kaupluste arvuks ühe elaniku kohta 197, samas kui Soomes on see kõigest 6 ja Rootsis 4. Ka alkoholi jaemüügi tundide arv nädalas on meil pikem – 84 teiste 64 ja 45 vastu.

Soomes võib tavapoes müüa õlut kangusega kuni 4,7 protsenti, Rootsis kuni 3,5 protsenti, meil aga piiri kehtestatud ei ole. Siin võib alkoholi müüa noortele alates 18. eluaastat, Soomes ja Rootsis aga 20. eluaastast alates.

Väga suur erinevus on kodumaise viina hinnas. Eestis maksab selle 0,7-liitrine pudel 7,63 eurot, Soomes 16,99 ja Rootsis 20,87 eurot. Pooleliitrise 4,4-4,7 kangusega õllepudeli eest tuleb meil välja käia 0,87, Soomes 2,05 ja Rootsis 1,41 eurot.

Iseloomulik on seegi, et 71 protsendil Eesti elanikest asub lähim viinapood 10 minuti kaugusel. «Alkoholi kättesaadavus on parem kui paljudel muudel kaupadel,» võttis olukorra kokku konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles