Euroopas pea viimase kolme aasta suurim langus

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nissani tehas Hispaanias Barcelona lähedal.
Nissani tehas Hispaanias Barcelona lähedal. Foto: SCANPIX

Majandusaktiivsus Euroopas üha langeb ning Euroopa ostujuhtide värske küsitlus näitab, et langus süveneb, seda nii tööstus- kui teenindussektoris.

Markit Economicsi eurotsooni ostujuhtide indeks (PMI) langes esialgse hinnangu kohaselt mais 45,9 punktile. Aprillis oli see näitaja 46,7 punkti, vahendab Norra E24.

Maikuu tulemus oli oodatust kehvem: Dow Jonesi küsitletud analüütikud ootasid, et indeks kukub sel kuul vaid veidi ehk 46,5 punktile.

Markit Economicsi andmetel on see viimase 35 kuu ehk 2009. aasta keskpaigast kõige madalam tase. Analüütikute hinnangul viitab see, et 17 Euroopa ühisraha kasutava riigi keskmine sisemajanduse kogutoodang väheneb teises kvartalis ligi 0,5 protsenti. «Perifeeria suurem langus mõjutab nii Saksamaad kui Prantsusmaad,» tõdes Markiti peaanalüütik Chris Williamson. Tema sõnutsi elab Prantsusmaa  majandus läbi viimase kolme aasta suurimat langus ning riigi sisemajanduse kogutoodang peaks teises kvartalis kahanema vähemalt pool protsendipunkti.

Lõunaosariikide negatiivse mõju  suhtes ei ole immuunne ka Saksamaa ning kui juunis olukord ei parane, ei pruugi ka Euroopa suurim majandus langusest pääseda.

Indeksi langusega paralleelselt kahaneb Williamsoni sõnutsi ka hinnasurve. Selle põhjuseks on eelkõige nõudluse langus. See omakorda vähendab aga ettevõtete kasumlikkust ning töötajate arvu tuleb vähendada. «Kuigi töökohtade vähenemise näitajad on aprilliga võrreldes veidi paranenud, on need siiski 2010. aasta alguse kõrgtasemega võrreldavad,» lausus Willamson.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles