Maksuamet lasi võlgnikul edasi tegutseda, vältimaks koondamisi

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tootmine ASis Pere.
Tootmine ASis Pere. Foto: Margus Ansu

Maksu- ja tolliamet võttis kohtust tagasi suure võlgniku, Rein Kilgi osalusega Pere ASi pankrotiavalduse, kartes paari­saja inimese töötuksjäämist.

Kui maksuamet oleks riigile ligi 800 000 eurot võlgneva ettevõtte pankrotti edasi taotlenud, tähendanuks see kõigile Pere ASi palgalistele töökaotust.

«MTA ja ASi Pere maksuvõla tasumise kohustuse ülevõtjate vahel peetud läbirääkimiste eesmärk oli jõuda pooli rahuldavale kokkuleppele ilma pagaritööstust seiskamata ja nii, et säiliksid töötajate töökohad,» ütles Postimehele Põhja maksu- ja tollikeskuse sissenõudmise erimenetluse osakonna juhataja Tanel Ermel.

Maksuamet esitas ettevõtte pankrotiavalduse aprilli lõpus, misjärel kohus andis ametile ja Pere ASile aega leida kompromiss. Pere ASile kingitud armuaeg kestis mitu nädalat, ettevõte ei näidanud aga mingit märki, et kavatseb maksuvõlga tasuda. Võlgnevus riigi ees kasvas hoopiski veel mitme tuhande euro võrra.

Miks antakse aga ühele erafirmale ausate ettevõtete ees selline eelis – võimalus tegutseda makse tasumata?

Maksuameti ametlik vastus kõlab, et Pere võla tasumise kohustuse võttis kompromisslepinguga maksegraafiku alusel enda kanda firma vara omandaja. Niisiis toetuti maksukorralduse seaduse paragrahvile 42, mis ütleb, et kolmas isik võib endale lepinguga võtta vastutuse maksuvõlgniku rahaliste kohustuste täitmise eest. Kes vara omandaja ja võla tasuja on, ei tohi amet öelda.

Rein Kilk eile telefonile ei vastanud, samuti ei õnnestunud Postimehel tabada Karl Liivapuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles