Miljardärist riskiinvestor julgustab noori õpinguid pooleli jätma

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riskiinvestor ja ettevõtja Peter Thiel.
Riskiinvestor ja ettevõtja Peter Thiel. Foto: SCANPIX

Paypali kunagine tegevjuht Peter Thiel ei näe haridust äriedu pandina, toetades perspektiivikaid noori kõrgkooli pooleli jätmisel ja ettevõtlusega alustamisel.

Peter Thieli hea investeerimisvaist on üldiselt teada, näiteks aitas ta rahastada Facebooki, LinkedIni ja Yelpi, kui nood olid veel väikesed idufirmad, kirjutab CNET.

Nüüd on ta loomas oma ettevõtlusfondi alla 20 aastastele noortele, makstes parimatele innovaatoritele nende seast 100 000 dollari suurust stipendiumi. Stipendium on loodud muuhulgas selleks, et nood täielikult oma ettevõtmistele pühenduks ja õpingud sinnapaika jätaks.

«Meil (USAs) on tekkinud haridusmull, täpselt samamoodi, nagu meil oli kinnisvaramull…kõik uskusid, et nad peavad ükskõik mis hinnaga olema majaomanikud,» ütles ta intervjuus 60 Minutes’ile. «Nüüd on sama seis hariduses – kõik usuvad, et edukas olemiseks tuleb minna kõrgkooli, ning kõrghariduse eest makstakse mistahes hinda».

Thiel leiab, et hea sissetuleku tagamiseks ei ole vaja kõrgemat haridust, tihti teenivad kutseharidusega spetsialistid sama palju või rohkem.

Riskiinvestorit on peale tema avaldusi tabanud suur kriitikarahe.

«Peter Thiel on teeninud nii palju raha, et tal puudub kontakt reaalse maailmaga,» ütles Duke'i ja Stanfordi ülikoolide õppejõud Vivek Wadhwa.

«Ta ei saa aru, kui tähtis on haridus massidele ning saadab välja täiesti vale sõnumi, nagu oleks haridustee katkestamine normaalne nähtus,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles