Euroopa pankade ümber tiirlevad riskifondid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inspektsioon tegi Eurexile ettekirjutuse.
Inspektsioon tegi Eurexile ettekirjutuse. Foto: SCANPIX

«Raisakotkasteks» tituleeritud fondid on kogunud kokku ligi 60 miljardit eurot, et osta eelolevatel aastatel üles raskustes Euroopa pankade laenusid, selgub PwC uuringust.

PwC, mis nõustab paljusid pankasid varade müügi vallas, hindab Euroopa pankade müükiminevate varade koguväärtuseks ligi 2,5 triljonit eurot.

Konsultatsioonifirma usub, et tänavu müüakse laenusid nimiväärtuses 50 miljardit eurot, järgneva viie aasta jooksul aga 500 miljardi euro eest aastas.

PwC poolt küsitletud investorid usuvad, et pangavarade müük kulmineerub tuleval aastal, kui nood hakkavad valmistuma Euroopa Keskpangalt (EKP) võetud laenude tagasimaksmiseks.

EKP süstis Euroopa pangandussüsteemi odavate 3-aastaste laenude näol üle 1 triljoni euro, lootes hoida ära krediidikriisi, mis annaks hoobi nii ettevõtetele kui majapidamistele.

PwC uuringust nähtub, et investorid tunnevad kõige elavamat huvi laenude vastu, mis on tagatud kommertskinnisvaraga.

Peamiselt tunnevad Euroopa pankade varade vastu huvi nn «raisakotkad» – fondid, mis üritavad osta soodsalt üles laenusid ja võlakirju, mille väärtuse taastumiselt hiljem kasumit saaks teenida.

Samuti tegelevad sellised fondid restruktureeritavate ettevõtete ülevõtmisega.

Kuna pangalaenude tingimused karmistuvad ja majandused aeglustuvad, kasvab Euroopa ettevõtete maksejõuetuste määr käesoleva aasta lõpuks 2,3 protsendi võrra 6 protsendi peale.

Enamik «raisakotkaid» on USA päritolu, kuid kuna sealpool Atlandit on nende tegevusvõimalused piiratud, on mitmed neist ookeani ületanud ja pannud esmakordselt püsti permanentsed kontorid Londonis.

Äsjasaabunute hulgas on Centerbridge Partners, Baupost, Oaktree Capital Management ja Strategic Value Partners.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles