Sakslased saavad 4-protsendilise palgatõusu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metallitöötajate tööandja Rainer Dulger (paremal) surub kätt metallitööliste juhi Jörg Hofmanniga, pärast palgakokkuleppele jõudmist.
Metallitöötajate tööandja Rainer Dulger (paremal) surub kätt metallitööliste juhi Jörg Hofmanniga, pärast palgakokkuleppele jõudmist. Foto: SCANPIX

Pärast tööandjate ja ametiühingute nädalavahetusel saavutatud kokkulepet näib olevat otsustatud, et miljonid Saksa tööstustöölised saavad ligikaudu 4-protsendi suuruse palgatõusu.

Tegemist on suurima palgakergitusega, mille mõjuvõimas ametiühing IG Metall mitme aasta jooksul välja on kaubelnud.

Ühtlasi nähakse palgatõusus panust euroala majanduse tasakaalustamisse, kuna ühisrahabloki suurima majanduse majapidamiste mannetu tarbimine peaks kasvama.

Saksamaal on seljataga vaoshoitud palkade kümnend, mille tulemusel ekspordile orienteeritud Saksa ettevõtted on saanud müüa üha enam kaupa välismaale, samal ajal kui kohalikud kasvufaktorid on olnud pärsitud.

Rahandusminister Wolfgang Schäuble kutsus hiljuti tööandjaid üles õnnistama töötajaid nende kauaaegse kannatlikkuse eest.

Samas sisaldub kokkuleppes ka soov säilitada Saksa tööstuse konkurentsivõimet – nimelt tõrjusid töösturid otsustavalt tagasi IG Metalli esialgse 6,5-protsendilise palgakasvu nõudmise.

Ühtlasi ei saavutanud ametiühing erilist edu oma teise põhinõudega: võtta karmima kontrolli alla töövõtulepingute kasutamine, mida ettevõtted paindlikkuse huvides eelistavad.

Selle asemel, et olla sunnitud töötajad pärast mõne kuu möödumist töölepinguga tööle kinnitama, muutub see kohustuslikuks alles pärast kahe aasta möödumist – milleni inimesed harva jõuavad.

IG Metalli juht Berthold Huber nimetas diili «ausaks ja õiglaseks kompromissiks».

Inflatsioon on Saksamaal praegu natuke üle 2 protsendi aastas.

Tööandjate liidu juht Dieter Hundt hoiatas, et diil tõi paljud ettevõtted «taluvuspiiri lähistele».

Saksa autotootjate assotsiatsioon VDMA, mis esindab muuhulgas selliseid gruppe nagu Volkswagen ja Daimler, nimetas diili «tšekiks tulevaste sissetulekute arvelt», kuid lisas, et probleeme ei tohiks tulla.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles