Maailma juhtiv majandusspioon on Hiina

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina lipp
Hiina lipp Foto: SCANPIX

Pentagon kirjutab oma iga-aastases Hiina relvajõudude ülevaates, et Hiina on maailma suurim «majandusspionaaži» toetaja. Ühtlasi olevat Pekingi sõjalised kulutused ametlikest numbritest palju suuremad.

Reedel avaldatud raporti kohaselt on Hiina jätkuvalt «agressiivne ja võimekas» USA tundliku tehnoloogilise info koguja, seda ka kaitseettevõtete vallas, ning kujutab endast «kasvavat ja püsivat ohtu USA riiklikule julgeolekule».

«Hiina esindajad on kõige aktiivsemad ja järjepidevamad majandusspionaaži teostajad maailmas,» seisab raportis.

Obama administratsioon on juba mõnda aega väljastanud järsusõnalisi hoiatusi Hiina spionaažist tulenevate kasvavate riskide kohta USA huvidele, viidates muuhulgas küberrünnakutele.

Novembrikuine USA luureteenistuste ettekanne nimetas Hiina ja Vene kooskõlastatud

küberspionaaži «oluliseks ja kasvavaks ohuks» Ameerika majanduslikule võimsusele ja riiklikule julgeolekule.

Kuna Hiina sõjalise võimsuse kasvu ümbritseb saladuskate, jälgitakse Pentagoni iga-aastast Hiina kaitsekulutuste analüüsi suure huviga, kuigi mõnede kriitikute hinnangul üritatakse Hiina-hirmudega õigustada teatud osi USA eelarvest.

Isegi Hiina ametlike andmete valguses on sõjalised kulutused juba mitu kümnendit igal aastal kasvanud kahekohaliste protsendite võrra, kuigi kaitse-eelarve üldine osakaal on jäänud suhteliselt stabiilseks.

Pentagoni sõnutsi olid Hiina tegelikud sõjalised kulutused 2011. aastal 120-180 miljardit dollarit. Hiina ametlikus 2012. aasta eelarves on sõjalisteks kulutusteks eraldatud 670,247 miljardit jüaani ehk 110 miljardit dollarit – 11,2 protsenti enam kui eelmisel aastal.

2011. aastal sooritas Hiina esimese «radareid vältiva» J-20 hävituslennuki katselennu, samuti seati kasutuseks valmis omal ajal Nõukogude Liidult ostetud lennukikandja.

Pentagoni andmetel on Hiinas juba valmimas ka kodumaal konstrueeritava lennukikandja detailid. Laev peaks saama valmis aastal 2015.

Raportis seisab, et J-20 testilennu valguses võib lennukist kujuneda ameeriklaste uue põlvkonna F-22 Raptori konkurent.

USA valitsuse hinnangul võivad hiinlaste J-20 lennukit saada kasutuskõlblikuks aastal 2018.

F-22 Raptor sai sel nädalal tugeva tagasilöögi, kuna lennuki kasutusele seati ranged piirangud tulenevalt pilootide potentsiaalsest alavarustusest hapnikuga.

F-22 projekti ümber on aastaid olnud palju poleemikat. Kongressis on kõlanud väiteid, et see kulukas projekt on ebavajalik, kuna silmnähtav rivaal puudub.

Projekti pooldajad osutavad aga Hiina ja Venemaa pingutustele ehitada uue põlvkonna hävitajaid.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles