Uus tehnoloogia võimaldab mõttejõul robotkäsi liigutada

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Braingate 2 sensor.
Braingate 2 sensor. Foto: news.cnet.com.

USAs neurotehnoloogilises eksperimendis osalenud halvatud patsiendid suutsid aju välispinnale siirdatud sensori abil teostada nende külge kinnitatud robotkäega erinevaid lihtsamaid liigutusi.

Braingate 2 nimelise 96 elektroodiga sensor aitab halvatud või jäseme kaotanud patsientidel suunata läbi tegevusele mõtlemise robotkäe liikumist, kirjutab CNET.

Uus tehnoloogiline lahendus on küll veel arengujärgus, kuid erinevad tehtud katsed on juba häid tulemusi näidanud.

Eksperimendis osalenud patsiendid suutsid üle 60 protsendil kordadest panna tegevusele mõeldes nende külge kinnitatud robotkätt mingit eset puudutama.

«Neurotehnoloogias on astutud suur samm edasi. Tulevikus on ehk võimalik taastada halvatud või jäseme kaotanud inimeste liikuvus ja iseseisvus täielikult,» ütles eksperimentaalprojekti aastaid vedanud neuroloog John Donoghue.

Allpool olevast videost on võimalik näha, kuidas uus tehnoloogia töötab ning kuidas halvatud naine suudab endale mõttejõuga kohvi serveerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles