Schäuble nõuab poliitliitu ja otse valitud presidenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble.
Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble. Foto: SCANPIX

Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble kutsub ELi liikuma otsustavalt poliitliidu suunas, millel oleks otse valitud Brüsselis resideeruv president.

Schäuble pidas Aachenis, kus ta eile Karl Suure auhinnaga pärjati, kirglikult Euroopa-meelse kõne, milles selgitas majandus- ja finantskriisile tuginedes Euroopa tihedama integreerumise vajadust.

«Me peame nüüd looma poliitilise liidu,» ütles ta, kuid täpsustas, et see ei tähendaks Euroopa superriigi või «Euroopa Ühendriikide» loomist.

Schäuble sõnutsi on finantskriis tõestanud, et ühisraha ja ühise rahapoliitika olemasolu eeldab palju suuremat ühisosa olulistes majandus- ja finantspoliitika valdkondades.

Ta ütles, et põhjalikult on tarvis läbi arutada, millised konkreetsed vastutusalad tuleks Euroopa tasandile üle viia – lähtudes põhimõttest, et kõik ülesanded, mida oleks parem täita kohalikul, piirkondlikul või riiklikul tasandil, tuleks jätta muutmata.

Samal ajal «tuleb meil tugevdada Euroopa demokraatlikku legitiimsust», ütles Schäuble, hoiatades, et side Euroopa kodanike ja Euroopa institutsioonide vahel nõrgeneb üha.

Üks lahendus oleks omistada Euroopa poliitliidule inimlik nägu – otse valitud ELi presidendi kujul Brüsselis.

Esimese sammuna pani ta ette, et kõik Euroopa Parlamendis esindatud poliitilised parteid peaksid esitama järgmistele (2014. aastal toimuvatele) valimistele oma kandidaadid Euroopa Komisjoni presidendi ametipostile.

Seejärel määraksid liikmesriigid võitja ametisse, aga tavalised volinikud pandaks postidele nagu varemgi.

Schäuble, keda peetakse kõige Euroopa-meelsemaks poliitikuks Saksa valitsuses, ütles, et EL peab kiirkorras tõstma oma kaalu rahvusvahelisel diplomaatilisel areenil. Ajada tuleks efektiivsemat ühist välispoliitikat, rahvusvahelistele lepetele peaksid ühiselt alla kirjutama kõik liikmesriigid.

«On kitsarinnaline taandada Euroopa üksnes finantsküsimuste tasandile,» ütles ta. Euroopa integratsiooni idee eostus kui «rahuprojekt» ning vaatamata kõige pikemale rahuperioodile, mida kontinent iial nautinud on, pole väljakutsed kuhugi kadunud.

«Meil on vaja suuremaid ambitsioone, kui pelgalt praeguse seisu säilitamine,» ütles Schäuble.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles