Cameron hoiatas euroala lagunemise eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Cameron.
David Cameron. Foto: SCANPIX.

Briti peaminister David Cameron hoiatas täna, et kui euroala ei liigu kiiresti täieliku eelarve- ja poliitliidu suunas, võib Euroopa ühisraha laguneda moel, mis «tähendab tohutuid riske kõikidele».

«Euroala on teelahkmel,» ütles Cameron Inglismaa kirdeosas korraldatud ärikonverentsil. «Kui nad ei suuda [omavahel] ära leppida, võib tulemuseks olla lagunemine.»

«Üks kahest: kui Euroopas ei ole pühendunud, stabiilset, edukat euroala, millel on efektiivne tulemüür, hästi kapitaliseeritud ja reguleeritud pangad, eelarvekoormate jagamise süsteem ja tervet territooriumi toetav rahapoliitika, siis me oleme tundmatutel vetel, mis on täis tohutuid riske kõikidele,» ütles Cameron.

Cameroni sünget hoiatust võimendavad Briti keskpanga presidendi söör Mervyn Kingi eilsed sõnad, et «euroala rebib end lõhki ilma ühegi ilmse lahenduseta», ohustades Briti majandust ja pangandussektorit.

Cameroni ja söör Mervyni kommentaarid rõhutavad Londonis süvenevat hirmu, et Briti majandus – mis on juba W-kujulises languses – võib sattuda eurokriisi tõttu veelgi suurematesse raskustesse, kuna euroala on Britannia suurim kaubanduspartner.

Tõenäoliselt ajavad Briti peaministri kommentaarid marru euroala liidrid, kes leiavad, et kõrvalseisjana pole tema väljaütlemistest kasu – unustamata kindlasti ka tõsiasja, et Cameron ei soovi panna raha ELi uude päästefondi.

Cameron usub, et Kreekale oleks parem euroalasse jääda ning rahandusminister George Osborne on varasemalt hoiatanud, et majandust kahjustab just «avalik spekuleerimine» euroala tuleviku üle.

Peaministri büroost öeldi, et Cameroni arvates võis nüüd spekulatsioonidega liituda küll, kuna pärast patiseisuga lõppenud valimisi Kreekas räägib sellest avalikult kogu Euroopa.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles