Barroso hoiatas Kreekat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jose Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso hoiatas eile Kreeka valijaid, et 174 miljardi eurosest päästeprogrammist kerget väljapääsu pole ning Kreeka koht euroalas on nüüd nende otsustada.

Barroso järsk sõnum peegeldas Saksa kantsleri Angela Merkeli ja Prantsuse presidendi François Hollande’i peamisi seisukohti pärast nende esimest kohtumist Berliinis: mõlemad liidrid kinnitasid, et Kreeka juunikuised valimised kujutavad endast euro liikmelisuse referendumit.

Kuid tõsiasi, et sellised sõnad kõlasid Barroso suust – keda on alati nähtud kui suurimat Kreeka euroalas hoidmise eestkõnelejat – oli eriti raputav, andes mõista, et ka ustavatele eestkostjatele hakkab koitma, kuivõrd kõikuma on löönud Kreeka positsioon rahaliidus.

«Me tahame, et Kreeka oleks ka edaspidi osa meie perekonnast, Euroopa Liidust ja eurost,» ütles Barroso kiiruga kokkukutsutud pressikonverentsil.

«Kuid sellele vaatamata peab tahe euroalasse jääda lähtuma Kreeka rahva hulgast.»

Järsusõnalised hoiatused Pariisist, Berliinist ja Brüsselist viimase 24 tunni jooksul näivad olevat osa koordineeritud katsest muuta juunikuiste valimiste olemust – et see ei oleks referendum ebapopulaarse päästepaketi, vaid euro liikmelisuse üle, mida Kreeka üldsus toetab.

Olukord on juba tuttav.

Novembris üllatas Kreeka tolleaegne peaminister Giorgios Papandreou oma Euroopa ametivendi, pannes ette referendumi värskelt kokkulepitud teise päästepaketi üle.

Merkel ja tolleaegne Prantsuse president Nicolas Sarkozy tegid talle otsekohe selgeks, et kui Kreekas tuleb referendum, siis mitte päästepaketi, vaid euro liikmeks olemise üle.

Referendum jäi ära, Papandreou kaotas oma koha.

Barroso ütles, et kuigi EL on valmis tegema Kreekaga koostööd sealse kokkuvariseva majanduse ülesehitamiseks, peab mistahes uus valistus austama päästeprogrammi tingimusi. Ta juhtis tähelepanu sellele, et respekteerida tuleb ka ülejäänud 16 demokraatlikult valitud valitsuse poliitilist pühendumust Kreekat toetada.

«Me saame väga hästi aru, et praegune olukord nõuab Kreeka rahvalt palju, nõuab suuri ohvreid,» ütles Barroso.

«Kuid ühtegi kergemat alternatiivi ei ole. Programm pakub solidaarsust ja toetust vastutasuks reformidele. Ligipääsu finantsidele, mida ühelgi teisel puhul ei pakutaks. Kergemat teed ei ole.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles