Britannias kogub jõudu ELi referendumi idee

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Britannias kogub jõudu ELi referendumi idee.
Britannias kogub jõudu ELi referendumi idee. Foto: SCANPIX

Briti varivalitsuse rahandusminister Ed Balls ütles eile, et leiboristide võimuletuleku korral võiks toimuda referendum Britannia ja Euroopa Liidu suhete küsimuses – ilmselt juttude tõttu, et järgmises tooride manifestis võib sarnase lubaduse välja käia ka David Cameron.

Ballsi kommentaarid paljastasid tõsiasja, et kõikide peamiste parteide tipus on taibatud: euroala kriis võib fundamentaalselt muuta Britannia suhteid Euroopaga.

Ateenas arenev poliitdraama on pingeid üha enam üles kruttinud. Eile oli Briti valitsus sunnitud tõrjuma väiteid, et Britannia võib olla sunnitud käima välja raha, et aidata koristada Kreeka euroalast väljaviskamise prahti ja segadust.

Ballsi kommentaarid osutavad leiboristide kartusele, et David Cameron võib järgmistel valimistel käia välja trumbi ja pakkuda rahvale ELi referendumit, peatamaks ühtlasi tooride toetajate siirdumist Suurbritannia Iseseisvuspartei rüppe.

Mõned konservatiividest parlamendiliikmed on veendunud, et Cameron pakub referendumit pärast järgmisi valimisi, julgustatuna ka ajakirja Spectatori hiljutisest väitest, et selline rahvahääletus on «nüüd praktiliselt kindel».

Tooride tippametnikud räägivad Briti ELi liikmelisuse tingimuste ülevaatamisest. Uued tingimused pandaks siis referendumile.

Kui nood tingimused aga hüljataks, järgneks vältimatult rahvahääletus Euroopa Liidust lahkumise küsimuses.

Välisminister William Hague ütles The Sunday Telegraphile: «Jääda-lahkuda referendum on vale küsimus valel ajal.»

Leiboristid usuvad, et eurokriisi tõttu muutuvad Britannia suhted Euroopaga fundamentaalselt, kuna ühisraha-riigid lükatakse palju tihedamasse poliitliitu, millest Suurbritannia eristub.

David Cameron sõidab kuu lõpus Brüsselisse erakorralisele tippkohtumisele ning on valmis toetama seal vastvalitud Prantsuse presidendi François Hollande’i poolt propageeritud kasvukava peamisi punkte.

Cameron kaldub toetama 10 miljardi euro lisamist Euroopa Investeerimispanka – sealhulgas 1,5 miljardit eurot Britannia poolt – vaatamata tooride paremtiiva protestidele, et see on tegelikult euro päästmine tagaukse kaudu.

Küll aga andis Cameron eile mõista, et Britannia ei kavatse osaleda ELi päästeoperatsioonides Kreeka stabiliseerimiseks.

«Me oleme kogu aeg väga selge sõnaga öelnud, et euroala riigid peavad oma valuutat ise toetama,» ütles valitsus.

Kui kreeka aga euroalast välja astub, satub Britannia uude olukorda. Samas usub valitsus, et selles staadiumis sekkub Rahvusvaheline Valuutafond.

Rahandusministeeriumi insaiderid rõhutavad, et kogu praegune jutt «kasvust» on üks kõrvaline teema võrreldes Kreeka väljumise võimalike tagajärgedega.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles