Saksa valimistel karistati kasinust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Angela Merkeli kristlikud demokraadid (CDU) said eile hävitava kaotuse osaliseks Saksa kõige rahvarikkama Nordrhein-Westfaleni liidumaa valimistel, kus veenvalt võitsid sotsdemokraadid (SPD) ja rohelised.

CDU häältesaak kukkus vaid 26 protsendi peale, mis on kaugelt kõige viletsam tulemus pärast Teist maailmasõda – ja tõsine tagasilöök kantslerile.

Valimistulemust tõlgendatakse kui valijate vastuseisu Merkeli partei poolt nii kohalikul kui riiklikul tasemel propageeritud kasinuspoliitikale.

Ühtlasi julgustab asetleidnu SPDd ja rohelisi püüdlema «punarohelise» koalitsiooni poole 2013. aasta sügisel toimuvatel Saksa üldvalimistel.

Suurimaks hoobiks oli tulemus siiski keskkonnaministrile ja CDU juhile Nordrhein-Westfalenis Norbert Röttgenile, kes kaotuse eest ka otsekohe vastutuse võttis ja oma ametikohalt erakonnas tagasi astus.

Röttgen, keda peeti kroonprintsiks ja Merkeli võimalikuks mantlipärijaks, oli ehitanud valimiskampaania valitsuse kasinuspoliitikale Berliinis ja Euroopas.

Tulemuste valguses tegi ta sellega ilmselt vea ning CDU kasinusekesksus andis Nordrhein-Westfalenis hoopis tagasilöögi.

Röttgeni sõnutsi on tegemist selge lüüasaamisega erakonnale, ennekõike aga temale endale.

Hetkel on ebaselge, kas Röttgen saab jätkata keskkonnaministrina, kellena vastutab tuumaenergiast loobumise kava teostamise eest Saksamaal.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles