SEB: majanduskasv on kohaliku tarbija õlul

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB Pank.
SEB Pank. Foto: Peeter Langovits.

SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe märgib nädalakommentaaris, et vaatamata ekspordi nõrgenemisele on sisemaised tarbijad majanduskasvu veel üsna tugevana hoidnud.

«Majanduskasvu aeglustumine on kooskõlas meie nägemusega, et majandusraskused Euroopas avaldavad üsna kindlalt ka Eestile negatiivset mõju,» kommenteeris Arumäe esimese kvartali 3,9-protsendilist majanduskasvu. «Meie peamised eksporditurud  Põhjamaad on märkimisväärselt jahtumas ning see mõju on kandumas ning süveneb veelgi edaspidi ka Eestisse.»

Majanduskasvu aeglustumine oli Arumäe sõnul tingitud peamiselt ekspordi nõrgenemisest, mis mõjutas väga tugevalt töötlevat tööstust ning viis selle lisandväärtuse kasvu negatiivseks. Samal ajal hoidsid aga sisemaised tarbijad majanduskasvu veel üsna tugeva, mis avaldus jaekaubanduse ja ehitussektori lisandväärtuses. «Tegelikult on kodumaised tarbijad majanduse isegi tõusule vedanud, võrreldes eelmise kvartaliga (0,5 protsenti), samas kui eelmise aasta viimases kvartalis majandus kahanes veidi (-0,2 protsenti),» lisas Arumäe.

«Ilmselt näeme veel vähemasti kahel järgneval kvartalil kahanevaid aastaseid majanduskasvu numbreid, aasta viimases kvartalis võib tulla väike elavnemine,» prognoosis Arumäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles