Janukovitš pani Ukraina suhted ELiga «pausile»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Janukovõtš
Viktor Janukovõtš Foto: SCANPIX

Ukraina president Viktor Janukovitši sõnutsi on jõudnud kätte aeg panna suhted Euroopa Liiduga «pausile», mis võib aga tähendada langemist tagasi Venemaa mõju alla.

Seistes silmitsi üha valjema kriitikaga endise peaministri Julija Tõmošenko vangistuse ja Ukraina üldise demokraatiast taganemise aadressil, andis Janukovits märku, et ei lase end hirmutada ja jääb kindlaks oma seisukohtadele.

Janukovits süüdistas ELi suhete külmutamises, viidates poliitilise ja kaubandusleppe edasilükkamisele – paljuski Tõmošenko küsimuse tõttu – kuigi kõik dokumendid on valmis.

«Tuleb tõdeda, et pausi initsiaator on Euroopa Liit ise. Niipalju kui mina asjast aru saan, on paus kasulik nii Ukrainale kui ELile,» lisas ta.

Presidendi väljaütlemistest ei olnud võimalik selgelt välja lugeda, kas ta on taganemas Euroopaga integreerumise kursilt.

Samas kõlasid tema kommentaarid vaid paar tundi pärast seda, kui tema partei parlamendiesindaja Vladimir Zubanov väljastas pressiteate, milles ütles, et arvestades suhete halvenemist Brüsseliga tunduvad Venemaa ettepanekud lähedasemaks majanduskoostööks üha atraktiivsemad.

«Analüüsides objektiivselt hiljutisi arenguid on üha raskem ignoreerida Vene juhtkonna mõistlikke ja atraktiivseid integratsiooni-ettepanekuid,» ütles Zubanov.

«Võib-olla on kõige parem, kui me võtame taas arutusele postsovjetlikud integratsiooniprojektid.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles