Kommentaar: olukord kinnisvaras on katastroofiline

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvara odavneb jätkuvalt.
Kinnisvara odavneb jätkuvalt. Foto: Priit Simson

Kolmandat kuud järjest tuleb tõdeda, et tehingute arvu langus on olnud enneolematult suur, pea katastroofiline, nendib kinnisvaraspetsialist Tõnu Toompark.


«Jaanuaris tehti kogu Eestis kõigest 591 korteriomandi tehingut, millest Tallinna kanda jäi 251. See teeb aastataguse ajaga võrreldes languseks vastavalt 55 ja 53 protsenti,» kirjutab Toompark. Tema sõnul on tehingute arvu kukkumine olnud niivõrd katastroofiline, et tuleb tõdeda, et reaalne tehingute arv on liiga pessimistlikuks hinnatud prognoositust üle kahe korra allapoole kukkunud, vahendab

ehitusuudised.net

.

Jaanuaris tehtud korteriomanditehingute keskmiseks hinnatasemeks Eestis oli 11 284 krooni. Tallinna tehingute keskmine ruutmeetrihind oli pisut kõrgem - 16 615 krooni. «Aastataguse ajaga võrreldes teeb see hinnalanguseks vastavalt 31 ja 30 protsenti. Võrreldes jaanuarikuiseid hindu aga tipphindadega 2007. aasta märtsis, on hinnalanguseks koguni 42 ja 38 protsenti.»

Toomparki sõnul seisneb hinnalanguse kurb pool selles, et ühe kuuga on tehingute keskmine ruutmeetrihind langenud Eestis 16 ja Tallinnas 13 protsenti. Nii suurt kinnisvarahindade langust ei ole me Toomparki sõnul Eestis veel kogenud ning maa-ameti andmebaasi sisetatud Tallinna korteriomanditehingute andmeid vaadates tuleb tõdeda, et kiire 10 protsendi piirimaile küündiv hinnalangus tõotab meid ka veebruaris tabada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles