Konkurentsiamet: Tallinna soojakonkursil olid kõigil võrdsed tingimused

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Küte, Väo soojuselektrijaam.
Tallinna Küte, Väo soojuselektrijaam. Foto: Toomas Huik

Konkurentsiameti energeetikateenistuse juhataja Külli Haab ütles, et amet on põhjalikult analüüsinud Tallinna Kütte soojaostu konkursi tingimusi ja need kooskõlastanud.

Haab kinnitas, et konkursi tingimused tagasid kõikidele osalejatele võrdsed tingimused.

Tallinna Kütte jaanuaris välja kuulutaud ja veebruaris lõppenud konkursi tulemusi ja tingimusi on edutult püüdnud vaidlustada kaks firmat – Maardu Elektrijaam ja Itera Latvija.

Haab ütles, et soojaostu konkurss reguleerib majandusministri määrus.

«Kui võrguettevõtjal tekib vajadus uute tootmisvõimsuste järele, siis võrguettevõtjal tuleb lähtuda määruses sätestatust,» märkis Haab.

Soojuse ostu kavatsusest peab ettevõtja teavitama konkurentsiametit ja kooskõlastama viimasega tingimused. Sellest peab teavitama veebilehel ja üleriigilise levikuga päevalehes. Kui lepingu sõlmimiseks avaldab soovi rohkem kui üks ettevõtja, peab võrguettevõtja korraldama konkursi. Võrguettevõtja peab koostama määrusele vastava konkursi teate ning konkursitingimused, mis tuleb kooskõlastada konkurentsiametiga. Konkursi läbiviimiseks peab võrguettevõtja avaldama konkursi teate oma veebilehel ning üleriigilise levikuga päevalehes ning samaaegselt konkursitingimused vaid veebilehel.

Haab märkis, et võrguettevõtja lükkab pakkumise tagasi, kui pakkumine ei vasta konkursitingimustele, pakkuja pole esitanud võrguettevõtja poolt nõutud täiendavat selgitust või on esitanud ebaõigeid andmeid.

«Eeltoodust tulenevalt võib väita, et määrusega loodud konkursi korraldamise kohustus loob võrdsed võimalused kõigile pakkujatele, sest konkursi tingimused on kõigile huvilistele identsed ning võrguettevõtjale on pandud kohustus tagada igas konkursi etapis objektiivsus ja läbipaistvus ning osaliste võrdne kohtlemine, sh ka pakkumiste hindamisel,» kommenteeris Haab.

Haab ütles, et konkursi üle võib vaidlusi pidada läbirääkimiste teel või siis tsiviilkohtumenetluses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles