S&P hoiatab tohutu krediidikriisi eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agentuuri Standard and Poor's peakorter.
Agentuuri Standard and Poor's peakorter. Foto: SCANPIX

Standard & Poor’si värske raporti kohaselt võivad Euroopa ettevõtted seista silmitsi tõsiste väljakutsetega peatselt aeguvate laenude refinantseerimisel, kuna piirkonna pangad on hädas uute reeglite ja euroala võlakriisi tagajärgedega.

Reitinguagentuur prognoosib, et ettevõtetel kogu maailmas tuleb järgmise viie aasta jooksul leida uut laenuraha või pikendada olemasolevaid laenusid lausa 46 triljoni dollari väärtuses.

Ja kuigi globaalsed pangad ja kapitaliturud peaksid enamiku vajadustega toime tulema, tõi S&P murelapsena esile just Euroopa laenuasutuste võime täita firmade vajadusi – eriti seetõttu, et neil endil tuleb rinda pista laisa majanduskasvu ja karmide reeglitega.

«Kuigi pankade majanduslikud ja regulatsioonist tulenevad väljakutsed on USAs ja Euroopas sarnased, usub S&P, et kõige rängem saab nende mõju olema just laenuvõimele Euroopas. Konkreetsemalt: Euroopa pankadel tuleb kohaneda nõrgema majandusega ja riigivõlgadest tuleneva ebakindlusega, olles samal ajal kohustatud tegelema omaenda suure laenukoormusega,» seisab agentuuri raportis.

S&P hoiatas, et tekkimas on «täiuslik torm», kuna mittefinantsettevõtted otsivad võimalusi, kuidas refinantseerida krediidibuumi päevil võetud laenusid – ja seda ajal, mil pangad peavad vähendama laenukoormust ning tegelema sisemiste ümberkorraldustega.

Raportist jääb kõlama väljavaade, et kuna pangad kuivavad kokku, peavad Euroopa firmad eelolevatel aastatel üha rohkem pöörduma raha saamiseks kapitaliturgude poole.

Euroopa firmad on traditsiooniliselt alati rohkem pankade peale lootnud, samal ajal kui USA ettevõtted on kasutanud paremat pankade ja kapitaliturgude kombinatsiooni.

S&P kirjutab, et kuigi nende praegust arusaamist mööda peaks süsteemis olema piisavalt likviidsust rahuldamaks ajavahemikus 2012-2016 USA, euroala, Suurbritannia, Hiina ja Jaapani ettevõtete «hirmuäratavat» 46 triljoni dollari suurust laenuvajadust, võivad «tugevad vastutuuled» olukorda muuta.

Agentuuri hinnangul võivad laenuvõtmist raskendada näiteks euroala finantskriisi süvenemine, Hiina raske maandumine või toormehindade kõikumised.

Euroopas «võivad tekkida probleemid, kui traditsiooniline suhetel põhinev laenuandmine läheb kallimaks või väheneb», ütles S&P.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles