Planeeri maja põhjalikult – säästad tulevikus

, DTZ Kinnisvaraeksperdi projekteerija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et maja eluiga oleks pikk ja eelarve jääks mõistlikuks, tuleb teha põhjalik eeltöö projekteerimisel ja kooskõlastamisel ning küsida ehituse igas etapis ekspertidelt nõu ja abi.
Et maja eluiga oleks pikk ja eelarve jääks mõistlikuks, tuleb teha põhjalik eeltöö projekteerimisel ja kooskõlastamisel ning küsida ehituse igas etapis ekspertidelt nõu ja abi. Foto: Scanpix/CORBIS

Koos saabuvate kevad­ilmadega hakkavad inimesed unistama oma majast. Tihtipeale tullakse arhitekti juurde arvamusega, et maja ehitamiseks piisab eelprojektist.


Eelprojekti alusel on küll võimalik taotleda ehitusluba, aga mõttekam oleks enne ehitust teha ka põhjalik tööprojekt, tänu millele õnnestuks tulevikus säästa nii aega kui raha.

Detailplaneering

Ekslikult arvatakse, et kevadel teen projekti ja suvel alustan ehitusega. Tegelikkuses on tegemist palju pikema protsessiga. On väga tähtis pidada meeles mõningaid olulisi samme, ilma milleta ehitamiseks vajalikku ehitusluba ei väljastata.

Maja ehitusplaanide tegemisel tuleks kõigepealt külastada kohalikku omavalitsust ning järele uurida, kas antud piirkonnas on olemas kehtiv detailplaneering. Kui see on olemas, toimub hoone projekteerimine detailplaneeringus ettenähtud tingimustel, selle puudumisel tuleks taotleda projekteerimistingimused, mis määravad, milliseid hooneid ja mis tingimustel antud piirkonda saab ehitada.

Sinu vajadused

Järgmiste sammudena tuleks mõelda, milline arhitektuuristiil sulle kõige rohkem meeldib ja kes võiks olla maja projekteerijaks. Igal arhitektil on oma käekiri ning selleks, et koostöö oleks sujuv, tuleks kõigepealt vaadata erinevate projekteerijate loomingut.

Kui sobiv arhitekt on leitud, vajaksid läbimõtlemist nõudmised majale:
• Kes hakkavad maja kasutama?
• Kui suur peaks maja olema?
• Milline peaks olema maja planeering?
• Millisest materjalist maja ehitada?
• Missugune peaks olema maja küttesüsteem?

Kindlasti peaks arhitektile rääkima oma elustiilist ning erivajadustest. Hästi läbimõeldud ja lahti seletatud lähteülesanne annab kiirema ja parema lõpptulemuse.

Planeeri hoolega

Tihti soovivad inimesed teha asju võimalikult säästlikult ja kiirelt, kuid seda viga ei tohiks kindlasti teha ei projekteerimis- ega ehitusprotsessis. Maja eluiga on pikk, seepärast on soovitatav kõik enne ehitamist korralikult läbi mõelda ja planeerida.

Projekteerimise käigus on võimalik katsetada erinevaid arhitektuurilisi lahendusi, planeeringuid, materjale ja tehnosüsteeme. Kuigi eelprojekti alusel on võimalik maja juba ehitada, soovitaksin teha ka põhi- ja tööprojekt. Minnes kõige odavamat teed, jäävad erinevad lahendused «läbi mängimata» ning kahjuks jääb ka parim tulemus nii saavutamata.

Kõik muudatused, mis tehakse pärast projekteerimisstaadiumit, toovad endaga kaasa suurenevad rahalised kulutused. Võimalik, et  juba eelnevalt kohaliku omavalitsusega kooskõlastatud projekt vajab muutmist ja sellega seoses ka uusi kooskõlastusi.

Iga muutus nõuab nii aega kui ka raha ning mida hiljem neid muudatusi teha, seda kallimaks need osutuvad.

Tee koostööd

Põhiprojektist on näha materjalide kogused, mille järgi saab ehitajate käest võtta hinnapakkumised. Kui võtta hinnapakkumised eelprojekti alusel, võib ehitamise käigus ilmneda ebameeldivaid üllatusi.
Ehitaja võib hakata välja pakkuma lahendusi, mis oleks temale kui ehitajale kasulikumad, kuid kahjulikud maja kvaliteedi seisukohast. Ehitaja pole arhitekt ja tema ei oska aimata, mida projekteerija on ühe või teise lahenduse juures mõelnud.

Kuna eelprojekt ei määra täpseid materjale, mida ehitamisel kasutada, võib juhtuda, et soetatakse näiteks omaduste poolest kehvemad materjalid, kui arhitekt ette on näinud ning seetõttu ei pruugi hoone vastata teatud nõuetele.

Arhitektuurse lahendusega kooskõlas tuleks mõelda ka tehnosüsteemidele ja tellida neile eraldi projektid. Näiteks küttesüsteemi hilisem projekteerimine ja ehitamine võib olla väga keeruline või lausa võimatu.
Vähem oluline pole ka see, et järjest kallineva energiahinna juures tuleb hoolikalt läbi mõelda, kuidas saaks hoone ehitada võimalikult energiasäästlikuks.

Säästlikuma tuleviku nimel soovitan teha maja planeerimisel koostööd oma ala professionaalidega. Arhitektid oskavad välja tuua erinevad võimalused, nende plussid ja miinused ning leida just sinu elustiilile ja nõuetele vastavad lahendused.

Kiirustades ja ise ehitades võib nii mõnigi asi odavam tunduda, kuid selle hilisem parandamine võib osutuda väga kulukaks. Planeeri maja põhjalikult – säästad tulevikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles