Vabade pindade vähesus A-klassi büroohoonetes tõstab hindu

, Rime Kinnisvara äripindade konsultant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Büroohoone.
Büroohoone. Foto: SCANPIX

Aasta algusega on A-klassi büroohoonetes vabu pindu jäänud väga väheks või pole neid sootuks. Põhjusi selleks on mitu.


Kahe aasta taguse ajaga võrreldes on tunduvalt paranenud üldine majanduslik olukord ning sellega seoses ka ettevõtete usk helgemasse tulevikku. Samas on büroohoonete üürihinnad endiselt palju madalamad kui need olid aastal 2007 ning ettevõtted, kes on majanduskriisi edukalt üle elanud, saavad endale lubada pindu, mis varem võib-olla üle jõu käisid.

Tulevikule mõeldes on õige hetk kasutada ära soodsat üürihinda, hoolimata sellest, et paljud üürileandjad rakendavad astmelisi üüritõuse.

Valminud A-klassi hoonetest on südalinnas vabu pindu veel Nordea majas Liivalaia tänaval ja mõningaid «teise ringi» pindu on pakkuda ka Foorumi hoones Narva maanteel. Viimased vabad pinnad on saadaval veel Peterburi ärikvartalis.

Pakutavad pinnad jäävad vahemikku 120–400 m2 ehk kõige raskem on leida, vähemalt lähima aasta perspektiivis, väikest või suurt bürood.

Hinnasurve

Kuna vabu pindu on väga vähe, võib juba märgata kerget survet hindade tõusuks, sest nõudlus hakkab muutuma pakkumisest suuremaks. Südalinnas on A-klassi hoonete hinnatase alates 12 eurost/m2, äärelinnas jääb see madalamaks, kuid ületab üldjuhul 9 eurot/m2 piiri.

Kui eespool said välja toodud nõudluse suurenemise põhjused, siis pakkumiste vähesus on tingitud asjaolust, et paaril eelneval aastal ei tulnud arendajad välja uute projektidega.

Hinnad olid põhjas, varem ehitatud hoonetes vabu pindu küllaltki palju ning seega puudus põhjus nii-öelda koppa maasse lüüa. Kuid nagu ikka, toimuvad muutused teistes majandusvaldkondades kinnisvarasektorist kiiremini.

Tasub kiirustada

Peamised tänavu valmivad büroopindade arendused – ja seega võimalus üürida ettevõttele ka paarisajast ruutmeetrist suuremat A-klassi büroopinda – on Targa Äri Linnas Ülemiste Citys (ligi 30 000 m2, millest poole üürib maksuamet) ning teaduspargis Tehnopol, TTÜ, IT-kolledži ja paljude edukate ettevõtete vahetus läheduses valmivas Mehhatroonikumi äri- ja büroohoones (ligi 8300 m2).

Nagu nimetatud, on A-klassi hoonetes väga vähe vabu pindu ning lähiajal neid eriti palju ei valmi. Seega tuleks huvilistel ka nende hoonete puhul kiirustada, kui on soovi veel käesoleval aastal ettevõtet laiendada või töötingimusi parandada ning saada osa edumeelsete ettevõtete vahelisest sünergiast. Näiteks on suvel Mustamäel valmiva Tehnopoli üks hoone (ligi 10 000 m2)
üürilepingutega juba täielikult kaetud.

Suund äärelinna

Kuigi alati on ettevõtteid, kellele on oluline viibida südalinnas, on viimasel ajal suurenenud ettevõtete hulk, kellele on olulisem näiteks parkimiskohtade saadavus, mis kesklinna piirkonnas muutub ainult kehvemaks.
See asjaolu, aga ka võimalus saada osa uutest ja hästi läbimõeldud ärilinnakutest, paneb üha rohkem ettevõtteid otsustama uue asukoha valikul äärelinna kasuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles