Carlsberg hävib Venemaal üha veenvamalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carlsbergi 88, 86-protsendilise osalusega Venemaa Baltika Breweriesi juhatuse esimees Isaac Sheps.
Carlsbergi 88, 86-protsendilise osalusega Venemaa Baltika Breweriesi juhatuse esimees Isaac Sheps. Foto: SCANPIX

Vilets seis Vene turul tõi Taani õllepruulijale Carlsbergile tänavuses avakvartalis oodatust hullema 80-protsendilise maksueelsete kasumite kukkumise.

Õllemüüki Venemaal pärsivad alkoholismi vastu võitlemiseks kavandatud maksutõusud, aga ka intensiivne konkurents.

Seetõttu pidi Carlsbergi Ida-Euroopa divisjon kandma ette ärikasumi 98-protsendilise languse.

Alates aasta algusest tõusid alkoholimaksud Venemaal 20 protsenti.

Väikese lootusekiirena taanlastele on samal ajal veidi kasvanud turuosa Venemaal, eelmise kvartali 36,8 protsendi juurest 37,0 protsendi peale.

Seda pärast aastatepikkust turuosa kängumist regioonis.

«Kõik arvasid, et häid uudiseid Venemaalt enam ei tulegi, kuid mahtude stabiliseerumine ja Carlsbergi turuosa kasv osutavad sellele, et olukord on natuke parem, kui me eeldasime,» ütles Nomura analüütik Shackleton.

Carlsbergi kogukäive kasvas 2,8 protsendi võrra, seda peamiselt tänu müügikasvule Lääne- ja Põhja-Euroopas ning Aasias. Tulud aktsia kohta kukkusid aga 1,1 Taani krooni juurest 0,5-kroonise kahjumi peale, kuna Ida-Euroopa kasumid kukkusid 13 protsendi võrra alla 1 protsendi.

Alates 1990ndatest on Taani firma investeerinud Venemaale üle 12 miljardi dollari. Hiljuti teatas Carlsberg, et ostab ära oma Vene tütarettevõtte Baltika.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles