Microsofti Baltikumi uus juht: Eestist sirgub veel mitu miljonäri

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rain Laane andis eile Postimehele intervjuu videokonverentsi vahendusel.
Rain Laane andis eile Postimehele intervjuu videokonverentsi vahendusel. Foto: Raigo Pajula

Eile Microsofti Baltimaade üksuse juhiks kinnitatud Rain Laane usub, et Eestist sirgub veel päris mitu miljonäri, kes teenivad oma varanduse sellega, et on kirjutanud kümnetele miljonitele inimestele müüdava rakenduse.


Mis muutub juhi vahetumisega Microsofti Baltimaade üksuses?

Me oleme Microsofti Baltikumi endise juhi Mindaugas Glodasega koos töötanud 14 aastat, ka praeguse äristrateegia töötasime välja koos. Ma jätkan valitud suunda – kasvatada ja arendada firma äri Baltikumis. Vastutus on nüüd aga oluliselt laiem. Kuigi me oleme harjunud, et Baltikum on üks regioon, on igas riigis omad väljakutsed. Nende asjade kokkusõlmimine on aga omakorda uus ja päris tore väljakutse.

Kas kandideerisite Baltimaade juhi kohale või teile pakuti seda ametit?

Tegemist oli firmasisese konkursiga ning mulle tehti suunatud soovitus seal osaleda.

Millega võib Microsoft Balti riikides rahul olla ja mida tuleks parandada?

Eestis on heaks saavutuseks IT Akadeemia uuesti alustamine, Lätis on selleks raamatukogude digiteerimine, Leedus kenasti toimiv tahvelarvutite projekt. Ka oleme kohalikku IT-eksporti aidanud läbi kontaktide jagamise. Arenguruumi on Microsofti seisukohalt vaadates kindlasti telefoniturul, eriti kõiges, mis puudutab tavakasutajaid. Xboxi populaarsust Baltikumis saab suurendada
.
Kas Skype’i Eesti divisjoni juhi ja Microsofti Baltikumi juhi vahetusel on mingi seos – on see märk Microsofti suunamuutustest?

See on pigem asjade loogiline areng, sest Sten Tamkivi läks Ameerikasse õppima ning mul on hea meel, et uus juht leiti majasiseselt. Microsoft Baltikumi puhul on asjad toiminud sarnaselt – eelmine juht Mindaugas Glodas astus karjääriredelil sammu edasi ning koht vabanes.

Kas eestlase valimine Baltikumi üksuse juhiks annab Eestile mingeid eeliseid?

Aus vastus on, et ei anna. Ühelt poolt on see tore, et eesti inimesi tunnustatakse ja usaldatakse, aga teiselt poolt ei maksa rahvust üle tähtsustada. Samamoodi ütles Siim Kallas Euroopa transpordivolinikuks saades ausalt, et mingit eelist see tegelikult Eestile ei anna, transpordivolinikuna vastutab ta oma tööga kogu Euroopa ees. Täpselt samuti on minul vaja seista nüüd kogu Baltikumi eest, ma ei saa Eestit kuidagi eelistada.

Millised on Microsofti prioriteedid Eesti riigiasutustega koostöö tegemisel?

Ma usun, et efektiivsus võiks olla üks märksõna. Eesti riigi koha pealt oleme alustanud head koostööd pilvetehnoloogiate ja mobiil-ID koha pealt. Teine valdkond on idufirmade toetamine ja tehnoloogiaeksport, see on riigi majanduskasvu tagamiseks vajalik. Kolmandaks koostööprioriteediks on haridussektori toetamine.

Millised on Microsofti prioriteedid erasektori ettevõtetega koostöö tegemisel?

Eesti ettevõtjatele pakume näiteks Office 365 teenust, mille eest tuleb maksta täpselt nii palju kui firma tarbib. Sellega aitame tõsta firmade kuluefektiivsust ning suures plaanis jällegi elavdada kogu majandust.

Kas Microsoft plaanib toetada ka kohalikke idufirmasid ning Eesti infotehnoloogia eksporti?

Microsoft pakub idufirmadele võimalust kasutada Microsofti tarkvara läbi BizSparki väga soodsatel tingimustel. Samas panustame me Eesti idufirmadesse ka läbi ITL-i, kuhu me kuulume. Me teeme ühise egiidi all üritusi, jagame kogemusi ja pakume enda tehnoloogiaalast abi.

Kas Microsoftil on plaanis pakkuda mingeid uusi tarkvaralisi või tehnoloogilisi lahendusi Eesti haridussüsteemile?

Osad ülikoolid juba kasutavad meie poolt pakutavat pilvetehnoloogiat ja tagasiside on olnud küllaltki hea. Hea näide on ka videokonverentsi teenus, mille abil me ka praegu intervjuud teeme. Koolid, kel napib õpetajaid, saavad seda samuti kasutada, Ruhnu koolis näiteks toimus paar aastat tagasi füüsikatund läbi Skype’i. Samas on teada-tuntud fakt, et koolidel pole uue tehnoloogiaga midagi peale hakata, kui puudub seda toetav õppekava. Microsoftil on ka innovaatiline  ülemaailmne kooliprogramm, kus katsetatakse uusi 21. sajandi õpimeetodeid, Eestist võtavad sellest samuti paar kooli osa.

Kui suur on Microsofti konkurents Apple’iga Eesti ja Baltikumi turul Apple’i aina suureneva populaarsuse taustal?

See on inimese eelistuste küsimus. Kas inimesed soovivad igat asja teha läbi rakenduste või suhtlust vaadatakse pigem läbi inimeste? Apple on meie väga hea konkurent ja tunnustatud tegija, ja ma usun, et kui me vaatame seda teemat kahe aasta pärast, siis on pilt hoopis teistsugune. Windows 8 muudab kindlasti seda olukorda, eriti tahvelarvutite maailmas. Tahvelarvutid on hetkel tarbeesemed ning nendega ei ole sisu loomine mugav, Windows 8st saab aga revolutsiooniline uuendus, muutes tahvelarvutid töötegemise ja sisuloome vahendiks.

Kas Windows 8 tuleb eestikeelsena Eestis müügile mingi ajalise viibega või samaaegselt inglisekeelse versiooniga?

Windows 8 eesti keelde tõlkimine käib juba praegu, eeldatavalt tuleb eestikeelne versioon turule 1-3 kuu pikkuse viivitusega inglisekeelse versiooniga võrreldes.

Kas Eestis on piraattarkvara müük ja allalaadimine Microsoftile jätkuvalt probleemiks?

Eestis on piraattarkvara osakaal umbes 50 protsenti ja see on oluline probleem. Selle lahendamist tuleks alustada aga rohujuuretasandilt. Kui lastele koolis ühiskonnaõpetuse tundides ei õpetata, mis on autorlus ja kui oluline on intellektuaalomand, siis me kaugele ei jõua.

Minu arvates ei peaks hirm karistuse ees olema see motivatsioonifaktor, mis elu edasi viib, vaid pigem on selleks soov olla konkurentsivõimeline. Piraatlus on sama nagu ümbrikupalga maksmine. Kui me kasutame piraattarkvara, siis innovatsiooni ei ole ning me leiame end konkurentsivõimeliste riikide edetabeli tagaotsast, mis oleks väga kurb.

Kui palju on Eestist pärit arendajad seotud Microsofti uute tarkvaraliste lahenduste loomisega?

Microsofti suurimas arenduskeskuses Redmondis on tööl päris mitu eestlast. Lisaks on hea meel, et Tartus ja Tallinnas on üle 400 inimese Skype’is tööl, ning meie soov on nende arvu suurendada.

Usun, et Eestist sirgub päris mitu miljonäri, kes teenivad oma varanduse sellega, et on kirjutanud kümnetele miljonitele inimestele müüdava rakenduse. Microsoft võimaldab idufirmadel oma platvormi selleks kasutada.

Kas jääte elama Eestisse või olete sunnitud koos perega kolima?

Minu reisigraafik oli tihe juba varem ja see on tihe ka edasi. Pere jääb Tallinna ja nendega on võimalik kvaliteetaega veeta nii nädalavahetustel kui ka mõnedel nädalapäevadel, mil mul õnnestub Tallinnas olla.

Rain Laane

•    Lõpetas 1994. aastal Tallinna Tehnikaülikooli ehitusinsenerina ja kaitses 2003. aastal EBSis ärijuhtimise magistrikraadi.

•    IT-sektoris alustas 1988. aastal insener-programmeerijana väikeettevõttes Kompuuter, enne 2005. aastal Microsofti asumist töötas IBM Eesti müügidirektorina.

•    Vabal ajal armastab sportida – sõita mägijalgrattaga, suusatada, mängida tennist, võrk- ja korvpalli.

•    Abielus, kahe tütre isa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles