Swedbanki ekspert: valitsus oleks saanud Läti raske majanduskriisi ära hoida

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Läti Pank

Läti raske majanduskriisi oleks saanud ära hoida, kui valitsus oleks mõned aastad tagasi astunud vajalikke samme ja loobunud lati fikseeritud kursist, arvab Swedbanki sotsiaalökonoomika ekspert Peteris Strautinš.

Makromajandusliku olukorra loomisel mängivad oma osa kõik turuosalised, kuid ainult valitsusel on võim protsesse sisuliselt mõjutada ja suunata, vahendab Strautinši arvamust Läti majandusportaal Biznewsl.lv.

Üks pank ei saa laenubuumi mõjutada, sest ta lihtsalt kaotaks vastuvoolu ujudes oma turuosa. Makromajanduslike probleemide lahendamine ei ole ettevõtete ülesanne, seda peab tegema valitsus, lausus Strautinš. 

Probleemid, millega me praegu silmitsi seisame, oleks saanud ära hoida 2005-2006 aastal, kui nende lähenemine oli juba aimatav.
«Et neid probleeme ära ei hoitud, selles saame süüdistada ainult valitsust,» tõdes ekspert. Tema sõnul oleks nii raha- kui eelarvepoliitika pidanud olema kooskõlastatud, kuid seda ei tehtud.

Läti keskpank oleks saanud praeguse ränga kriisi ära hoida, loobudes rahvusvaluuta fikseeritud vahetuskursist, kuid see oleks kaasa toonud probleemid eksportivatele ettevõtetele, kinnitas Strautinš.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles