Kaspersky: petturid koorivad internetis tööotsijaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töökuulutus
Töökuulutus Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kaasaegsed küberkurjategijad ei pea nutikust laenama, eriti siis kui jutt käib igasugustest kasutajate petmise võtetest. Viimasel ajal on Kaspersky Labi eksperdid täheldanud aktiivsete tööotsijate pihta sihitud petuskeemide laiemat levikut võrgus.

Oma ohvreid valivad kurjategijad reeglina tööotsingu portaalides registreerinute hulgast. Neile kasutajaile saadetakse laiali tööpakkumist sisaldav e-kiri. Esmapilgul on selliste sõnumite sisu tööotsijaile ahvatlev, kuid tegelikkuses ei osutu kõik nii lihtsaks.

Eelkõige tuleb läbida online-sobivustest, mille viimasele küsimusele vastates ilmub lubatud tulemuse asemele teade palvega saata lühinumbrile kaks smsi, kandideerija isikliku salakoodi saamise udusel ettekäändel.

Üks selline sms läheb maksma ca 8 EUR, kuid selle maksumuse info on pika ja tüütava kasutaja nõusoleku teksti (mida keegi harilikult lõpuni ei loe) sisse peidetud. Põhiline on aga see, et isegi täites neid tingimusi jääb kandideerija tühjade kätega, petturite kontole laekub aga tema raha.

Kahjuks on SMS-petturlus siiamaani laialt levinud. Et mitte sattuda kurjategijate lõksu tuleks kriitiliselt suhtuda ettepanekutesse saata sms-e lühinumbritele. Kurjategijad panustavad kasutajate nõrkustele ning olemasolevatest petuskeemidest informeerimatusele.

Enne teenusega nõustumist tuleb ka tähelepanelikult läbi lugeda kasutaja nõusoleku teksti ja kindlasti kontrollida smsi saatmise maksumust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles