Häkkerid urgitsevad USA gaasijuhtmete kallal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Häkker.
Häkker. Foto: SCANPIX

USA sisejulgeolekuministeerium hoiatas, et riigi gaasijuhtemete vastu on juba mitu kuud korraldatud kõrgtasemel küberrünnakuid.

Ministeeriumi hinnangul võib oluline infrastruktuur olla arvutihäkkerite rünnakute suhtes haavatav.
Nagu uuringud näitavad, on tegemist ühe konkreetse kampaaniaga, mille käigus on üritatud sekkuda mitmete USA torujuhtmete haldajate süsteemidesse.

Rünnakud on toimunud alates läinud aasta detsembrist.

Ministeerium on väljastanud hoiatusi ning korraldanud briifinguid gaasi- ja naftajuhtmete operaatoritega, selgitamaks neile, kuidas rünnakuid tuvastada ja peatada.

Rünnakute allikate ja motiivide kohta informatsioon puudub. Küll aga usuvad tööstusharu eksperdid, et arvesse tuleb kaks võimalust: tegemist on kas katsega saada gaasijuhtmed oma kontrolli alla või siis pääseda ligi informatsionile gaasivoogude kohta, kasutamaks seda toormebörsil.

Niidiotsa rünnakute uurimiseks andsid uurijatele kätte gaasifirmade töötajatele saadetud võltsitud meilid – mis väidetavalt pärinesid kolleegidelt.

Rohkem infot ministeerium avaldada ei soovi, kuna «see on tundlik ning ei tohi levida avalikes uudiskanalites».

USA gaasijuhtmete operaatorite liidu NGAA esindaja Cathy Landry hinnangul on tegemist luurega. Ta lisas: «Aga me ei tea, kas nad üritavad pääseda ligi gaasijuhtmete juhtimissüsteemidele või firmade informatsioonile.»

Et energiaettevõtete arvutisüsteemid haavatavad on, seda tõestavad ka kaks kahe viimase aasta jooksul toime pandud kõrgtasemel rünnakut.

Kampaania nimega «Night Dragon», mille niidid viisid Hiinasse, kogus USA energiaettevõtetelt ärisaladusi nafta- ja gaasimaardlate kohta.

2010. aastal põhjustas Iraani tuumaprogrammis suuri tõrkeid arvutiviirus nimega Stuxnet.
USA gaasijuhtmed töötavad nn SCADA-süsteemidega – mis ongi häkkerite märklauaks.

Mullu hoiatas CIA direktor Leon Panetta, et küberrünnak võib olla «järgmine Pearl Harbor».
USA sisejulgeolekuministeerium teeb hiljutiste rünnakute uurimisel koostööd FBI ja teiste agentuuridega.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles