Eesti Energia lubab prügi kolmandiku võrra odavamalt vastu võtta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügimägi
Prügimägi Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eesti Energia Iru elektrijaama jäätmeenergiaplokk võimaldab tallinlaste ja selle ümbruskonna elanike segaolmejäätmeid kasutada elektri ja soojuse tootmiseks, pakkudes kolmandiku võrra odavamat prügi ära andmise hinda.
 

Järgmisel aastal valmiv Eesti Energia Iru elektrijaama jäätmeenergiaplokk  esitas pakkumise Tallinna linnavalitsuse korraldatud hankel kolmandikule  linnas tekkivatele jäätmetele käitleja leidmiseks.

Täna jääb Tallinnas sorteerimisest üle ja ladestatakse prügilasse ligi  sada tuhat tonni segaolmejäätmeid aastas. «Prügi on energeetika jaoks  oluline kütus, mille kütteväärtus on võrreldav põlevkivi omaga ning seda  on patt matta prügilasse kui on olemas teised – keskkonnasäästlikumad ja  odavamad valikud,» sõnas Eesti Energia Iru elektrijaama arendusjuht Urmo  Heinam pakkumust kommenteerides.

Heinami sõnul vajab Eesti prügimajandus põhjalikke ümberkorraldusi, sest  senine prügi ladestamine on kallis ja saastab keskkonda. Ainuüksi  ladestamise keskkonnatasu, mis tuleneb keskkonnatasude seadusest tõuseb  igal aastal 20 protsenti.

«Saastetasu mõjutab oluliselt iga Eesti elaniku prügiarvet ja sellest pole muud pääsu kui prügi ladestamise asendamine taaskasutamisega. Jäätmeenergiaplokk saab siiani valdavalt prügilatesse maetud jäätmed taaskasutada nende tekkekoha lähedal elektri ja soojuse tootmiseks ning seetõttu saime ka pakkuda Tallinna elanikele senistest lahendustest enam kui kolmandiku võrra odavamat prügi käitlemise hinda,» lisas Heinam.

Kui sel aastal on ühe tonni jäätmete prügilasse ladestamise  keskkonnatasu 17,25 eurot siis järgmisest aastast juba 20,77 eurot ja  2014. aastast kasvab ühe tonni prügi ladestamise keskkonnatasu juba  tasemele 24,86 eurot.

Kasutades prügi energia tootmiseks, säästab Eesti Energia aastas ligi 70  miljonit kuupmeetrit maagaasi. Uus jäätmeplokk on ka äärmiselt efektiivne  – ca 85 protsenti jäätmetes sisalduvast energiast muundutakse elektriks ja  soojuseks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles