Õiguskantsler: valitsus peab ESMi lepingu uuesti läbi rääkima

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Õiguskantsler Indrek Teder ütles täna riigikohtu istungil, et kuna Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM)  asutamisleping on põhiseaduse vastane, siis tuleb valitsusel ESMi lepingu tingimused uuesti läbi rääkida.

Teder kinnitas, et ei ole vastu Eesti liitumisele ESMiga. Küsimus on vaid kiirmenetluse punktis. Teder ütles, et see punkt annab võimaluse, et teised riigid otsustavad meie eest meie kohustused.

Teder märkis, et kiirmenetluse paragrahv oleks põhiseadusega kooskõlas, kui kiirmenetlusega abi andes oleks laenudele seatud ülempiir ja kinnitatud sellisel teel antava abi andmise liigid.

Teder märkis, et kui Eesti jääb ESMist eemale, siis see ei tähenda, et Eesti jääks isolatsiooni. «Põhiseaduse järgmine ei tähenda, et meie liitlased meist eemale pöörduksid,» lausus Teder.

Täna toimub Tartus riigikohtu üldkogu istung Euroopa stabiilsusmehhanismi aluslepingu põhiseaduslikkuse küsimuses. Istungil osalevad teiste seas õiguskantsler Indrek Teder, justiitsminister Kristen Michal, rahandusminister Jürgen Ligi ja välisminister Urmas Paet.

Istungil saavad sõna kõik menetlusosalised: õiguskantsler, Vabariigi Valitsus, keda esindab justiitsminister, Eesti Pank, rahandusministeerium ja välisministeerium. Samuti saavad oma seisukohti esitada kõik kohtu palvel arvamuse esitanud asjatundjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles