Kui valid töökohta, loeb kultuur

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööintervjuu.
Tööintervjuu. Foto: SCANPIX

Mõned organisatsioonid tunduvad väga põnevad, teised jälle tekitavad pigem stressi ning võivad teis tööst loobumisemõtteid tekitada juba enne, kui olete selles ettevõttes midagi saavutanud.

Sageli on lihtsalt vaja uus töö vastu võtta või võetakse pakkumine vastu olukorras, kus tegelikult uue tööandja kultuurist ja toimimisest on vaid udune arusaam. Enne kui ettevõttega liituda, tasub uurida, milline on selle kultuur, kirjutab McKinsey & Company endine juht Bill Barnett oma blogis.

Sean on sel alal meister. Ta sai pakkumise ühte Fortune 500 firmasse. Sean oli hästi kvalifitseeritud, esitles end hästi ning saigi töökoha omale.

Tema järgmine samm oli käik firmasse, mille järel ta otsustaski pakkumise vastu võtta. Sean oli juba firma tegemiste kohta palju uurinud. Tema prioriteet oli nüüd organisatsioonikultuur ja see, kuidas tema uus positsioon sinna passiks. „Ma küsisin inimestelt, et mis neid erutab? Mille üle te uhked olete? Kes on teie lähimad sõbrad ettevõttes? Kuidas meeskond koos töötab?“ Sean uuris välja, kes on ettevõttes liidrid, mis teeb neid edukaks ja millised on tema suurimad väljakutsed ja võimalused oma uue töökohaga seoses.

Nõnda kohtas ta erinevaid inimesi ja ta juba peaaegu nagu töötas selles firmas. Kuid siis otsustas ta siiski pakkumist mitte võtta. Tema uus roll ei oleks sobinud ettevõtte kultuuriga.

Ta oli õppinud palju selle ettevõtte kohta. Sean arutles, kuidas oleks tema roll passinud firmasse, kus kõik olid keskendunud tulemustele. See oli väga tulemustele orienteeritud ettevõtte, kus töötajatega seonduvad küsimused olid teisejärgulised.

On täiesti tavaline, et uued töötajad liituvad organisatsioonidega arusaamata tegelikult, milline on selle asutuse või ettevõtte kultuur. Mõne aja pärast nad pettuvad ja lahkuvad organisatsioonist. Kaaludes uue töökoha vastuvõtmist, tuleb kindlasti uurida organisatsiooni kultuuri. Siin on mõned küsimused, mille abil seda teha:

Mida peaks õppima?

Mõista organisatsiooni eesmärki, mitte ainult seda, mis nad ütlevad end tegevat, vaid ka seda, kuidas nende eesmärgid juhivad nende otsuseid ja mis teeb neid uhkeks. Õpi tundma, kuidas organisatsioon toimib. Näiteks, kuidas organisatsioonis asjad tehtud saavad, milline on meeskonnatöö tase, töötajate kvaliteet, kuidas inimesed suhtlevad ning millised eetilised küsimused asutuses üles kerkivad.

Välja arvatud eetika, siis ei ole olemas standardit, milline on parim organisatsioonikultuur. Erinevad eesmärgid ja erinevad organisatsiood võivad olla rohkem või vähem atraktiivsed erinevatele inimestele. Aga kui sa mõistad, kuidas potentsiaalne tööandja tegutseb, peate mõtlema, kuidas sobitada ühiseid eesmärke.

Kuidas peaks õppima?

Loe kõike, mida suudad leida tulevase tööandja kohta, kuid loe skeptiliselt. Institutsioonidel on ametlik visioon ja sageli mainitakse organisatsioonikultuurilisi teemasid nende avalikes aruannetes, kuid need dokumendid on kallutatud. Sõltumatud ajakirjanikud võivad olla palju kriitilisemad, nad ei jäta detaile varju ega moonuta neid.

Räägi kultuuriküsimustest inimestega organisatsioonist. Muidugi võid sa seda teha inimesi intervjueerides. Aga sa võid kuulda täiesti teisi asju, kui kohtud inimestega, kes ei osale värbamisprotsessis. Räägi ka inimestega, kes on väljapool seda organisatsiooni – klientide, tarnijate, partnerite, endiste töötajatega. Neil on asutusega seoses erinevad kogemused ja need mõjutavad nende seisukohti.

Millal peaks õppima?

On väga raske õppida organisatsiooni kultuuri tundma varases tööotsingu staadiumis. Aga juba siis saavad muljed erinevatest tööandjatest juhtida teid osade ettevõtete juurde ja välistada teisi.

Ettevõtte kultuur võib ilmneda tööintervjuul. Inimesed mõnikord muretsevad, et kultuuri üle arutlemine võib olla ebamugav ja panna töösaamise küsimuse alla. Kultuuri-küsimus tuleks aga kindlasti jutuks võtta. Värbaja peaks seda lausa ootama.  Kas juba intervjuu ajal või hiljem kui oled saanud tööpakkumise, on kõige parem, kui oma küsimustega näitad, et õpid organisatsiooni kohta kiiresti ja oled hakanud mõtlema, kuidas just selles organisatsioonis kõige paremini isiklikult õnnestuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles