Google rikkus Oracle’i autoriõigusi

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google'i tegevjuht Larry Page.
Google'i tegevjuht Larry Page. Foto: SCANPIX

USAs langetatud kohtuotsuse järgi rikkus Google Oracle'i omanduses olevaid Java rakenduste programmeerimiseks vajalike kasutajaliideste autoriõiguseid.

Java programmeerimiskeelt kasutatakse nii paljude ärirakenduste, kui ka erinevate mängude loomisel ning selle kasutamine on kõigile tasuta. Oracle’i omanduses on aga erinevad programmeerimiseks vajalike kasutajaliideste patendid, mida Google on ilma loata Androidi tarkvara arendamiseks kasutanud, kirjutab BBC News.

Oracle’i arvates õõnestas Google muuhulgas ka firma võimalusi Java litsentseerimiseks mobiiltelefonitootjate seas, kuna Google kasutas operatsioonisüsteemi arendamiseks Oracle’i intellektuaalomandit ning jagas seejärel Androidi operatsioonisüsteemi tasuta.

Oracle nõudis kohtus kahjutasuks miljardit dollarit, mis teeb kohtuasjast ajaloo ühe suurima tarkvarapatentidega seonduva vaidluse. Samas ei suutnud kohus jõuda üksmeelele, kas Google’i tegevust saab liigitada autorikaitseseaduse järgi «õiglase kasutuse» alla ning mitmetes punktides mõisteti Google õigeks.

Hetkeseisuga on Google Androidi arendamisel süüdi vaid üheksa rea Oracle’ile  kuuluva Java koodi loata kasutamises, halvimal juhul tuleb internetihiiglasel kahjutasuna maksta kuni 150 000 dollarit.

Langetatud kohtuotsuse lubas Google aga edasi kaevata, samas pole protsess veel läbi, ning erinevad Javaga seotud patendiküsimused on veel lahendamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles