Lekkinud kiri näitab Kanajevi äri müügisoovi

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anatoli Kanajev kinnitab, et Transiidikeskust ta müüa ei kavatse.
Anatoli Kanajev kinnitab, et Transiidikeskust ta müüa ei kavatse. Foto: Toomas Huik

Postimehe valdusse sattunud kirja kohaselt üritab transiidiärimees Anatoli Kanajev müüa Muuga konteinerterminali haldavat firmat Transiidikeskuse AS. Kanajev ise eitab müügisoovi.

Konfidentsiaalne müügipakkumine on adresseeritud Vene päritolu Rail Garant Finance’i kaasomanikule Sergei Guštšinile. Tegemist on ettevõttega, mille Eestis registreeritud tütarfirma valis Tallinna Sadam hiljaaegu uue Muuga konteinerterminali käitajaks.

Sama lepingut tahtis saada ka Kanajev, kel on uue ehitatava terminali läheduses oma terminal, millega ta praegu monopoolset seisundit naudib. Kui leping oleks Kanajevile läinud, suurenenuks Transiidikeskusele kuuluva Muuga CT maht märkimisväärselt ning säilinuks ka turgu valitsev positsioon.

Ent nüüd, kui Rail Garant tuleval aastal uue terminali valmis saab, peab Kanajevi firma suure tüki koogist loovutama. Kanajev ise eitab igasuguseid müügiplaane, nimetades seda täielikuks jamaks.

«Ma ei mõista, kust selline jutt pärit on,» ütles ta. «Vastupidi, me läheme praegu firma arendamise teed ja korraldame seda tulevikku silmas pidades ümber.»

Kanajev lisas, et Rail Garantile ei müüks ta kunagi midagi, kuna Tallinna Sadam andis just sellele firmale lepingu, mida tema ihkas. Tallinna Sadamaga käib Kanajev oma sõnul endiselt kohut ja lubas minna oma firmaga võiduka lõpuni. «Ma ei tea, kelle huvides selliste kuulduste levitamine on,» ütles ta müügiväite kohta.

Kanajevi suhtekorraldaja lisas, et tema klient kaalub politseisse pöördumist seoses tõenäolise šantaaži või dokumendi võltsingu juhtumiga.

Samas on Postimehe valduses olevatel paberitel müügisoov kirjas. «Pärast 15 aastat kestnud pidevat investeerimist ja arendamist, mis on firma tõstnud regiooni turuliidrite sekka ning andnud tugeva baasi edaspidiseks kasvuks, on omanik otsustanud vabaneda grupi aktsiatest,» seisab ingliskeelses kirjas.

Kirja kohaselt on müügi organiseerijaks Meelis Lao ja Aavo Koppel, kelle poole palutakse ka küsimustega pöörduda. Lao ajakirjanikuga rääkida ei soovinud.

Koppel märkis, et on kõnealuse kirjaga kursis, kuid tahab selle enne küsimustele vastamist üles otsida. Koppeli sõnul ei olnud talle ametlikku müügimandaati antud. Põhjust, miks kutse firmat ostma koostati, ei tahtnud ta aga öelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles