Hinnad kallinesid aastaga neli protsenti

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hortes hakkab müüma aiasaadusi.
Hortes hakkab müüma aiasaadusi. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2012. aasta aprillis võrreldes märtsiga 0,3 protsenti ning võrreldes eelmise aasta aprilliga neli protsenti.

Kaubad olid 2011. aasta aprilliga võrreldes kolm protsenti ja teenused 5,9 protsenti kallimad, teatas statistikaamet.
Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta aprilliga võrreldes tõusnud 10,9 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 1,7 protsenti.

2011. aasta aprilliga võrreldes mõjutasid indeksit kõige rohkem eluasemele tehtavad kulutused, mis andsid kogutõusust peaaegu poole. Sellest omakorda ligi 80 protsenti andis aastataguse ajaga võrreldes 14 protsenti kallinenud elekter, soojusenergia ja küte. 13,7 protsenti kallim mootorikütus andis kogutõusust ligi viiendiku. Mulluse aprilliga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud munad (45 protsenti) ning suitsu- ja soolakala (14 protsenti). 2012. aasta aprillis oli kartul 62 protsenti ja värske köögivili viiendiku odavam kui aasta varem.

Kanamunade hind jõudis aprillis viimaste aastate kõrgeimale tasemele. Tagasivaates viimasele viiele aastale oli eelmine kõrgpunkt 2008. aasta märtsis. Seejärel hinnad langesid, tegid läbi mõningase tõusu 2010. aasta keskel, langesid jälle ning püsisid väiksemate tõusude ja langustega suhteliselt madalal tasemel käesoleva aasta alguseni, mil algas kiire hinnatõus. Võrreldes eelmise kõrgpunktiga 2008. aasta märtsis olid kanamunad 2012. aasta aprillis 12 protsenti kallimad.

Märtsiga võrreldes olid aprillis tarbijahinnaindeksi suurimateks mõjutajateks toit ja mootorikütus, mis kumbki andsid kogutõusust üle kolmandiku. Toiduindeksile avaldasid enim mõju kuuga 22,6 protsenti kallinenud munad, 3,9 protsenti odavnenud köögivili ning 1,5 protsenti kallinenud liha ja lihatooted. Mootorikütus oli 1,8 protsenti kallim kui eelmisel kuul. Suuremad muutujad olid veel 28 protsenti odavnenud paprika ja 18 protsenti kallinenud porgandid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles