Kreeka konservatiivide juht loobus valitsuse moodustamisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka konservatiivide liider Antonis Samaras.
Kreeka konservatiivide liider Antonis Samaras. Foto: SCANPIX

Kreeka konservatiivse Uue Demokraatia juht Antonis Samaras teatas esmaspäeval läbirääkimiste ebaõnnestumisest ja loobus samas valitsuse moodustamisest.

«Me tegime kõik, et tulemust tagada, kuid see osutus võimatuks,» tõdes Samaras.

«Ma teavitasin sellest president Carolos Papouliast ja loovutasin mandaadi,» lisas ta.

Samarasel kui valimistel enim hääli saanud erakonna liidril oli kolm päeva aega, et moodustada ebapopulaarseid kokkuhoiureforme jätkav valitsus. Kuna Samarasel valitsuse moodustamine ei õnnestunud, läheb mandaat edasi valimistel teise tulemuse saavutanud vasakpoolsele Syrizale.

Syriza lükkas esmaspäeval tagasi pakkumise osaleda konservatiivide juhitavas valitsuses ja teatas, et üritab ise valitsuskoalitsiooni moodustada.

«Rahvusliku päästmise valitsust ei tule,» ütles Syriza juht Alexis Tsipras teleesinemises pärast konservatiivse Uue Demokraatia pakkumist osaleda nende juhitavas koalitsioonis. «Allkirjad Euroopa Liidu ja IMFi laenuleppel pole pääsemine, vaid tragöödia. Me kasutame ära kõik võimalused, et jõuda kokkuleppele eeskätt vasakjõududega.»

Tsiprase sõnul päästetakse Kreeka «barbaarsete meetmete» -palga- ja pensionikärbete ning kokkuhoiuprogrammide -tagasilükkamisega.

Syriza enam kui kolmekordistas pühapäevastel valimistel oma 2009. aasta tulemusi, kogudes ligi 17 protsenti häältest ja saades 300-kohalises parlamendis 52 saadikukohta. Sellega saavutas vasakerakond teise tulemuse Uue Demokraatia järel, mis kogus 18,85-protsendise toetuse ja sai parlamendis tänu võitjapartei lisakohtadele 108 mandaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles