Rosneftiga sai Arktika diili ka Statoil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis on endiselt Baltimaade odavaimad bensiinihinnad.
Eestis on endiselt Baltimaade odavaimad bensiinihinnad. Foto: Priit Simson

Venemaa sõlmis juba kolmanda Arktika naftauuringute lepingu kolme nädala jooksul: seekord teatas Vene riigifirma avamerepuurimiste diilist norrakate Statoiliga.

Lepingud kujutavad endast suurt võitu Vene valitsusele, mis vajab välismaiseid investeeringuid ja oskusteavet, et pääseda ligi riigi üüratutele avamereressurssidele ja säilitada maailma juhtiva naftatootja tiitlit – olukorras, kus Lääne-Siberi naftaväljad on tasapisi ammendumas.

Oluline on leping ka Statolilile, tagades ligipääsu ühele maailma suurimatest kasutamata naftaleiukohtadest.

«Me oleme otsinud koostöövõimalusi Venemaaga kaks aastakümmet, nii et see on oluline teetähis,» ütles firma tegevjuht Helge Lund. «See annab meile varasemast palju laiema äribaasi.»

Hiljuti sõlmis Rosneft sarnased lepingud ka ExxonMobili ja itaallaste Eniga.

Statoili leping kirjutati alla viimaseid päevi peaministri ametis olnud Vladimir Putini ja tema mõjuvõimsa liitlase, energiasektori eest vastutava asepeaministri Igor Setšini juuresolekul.

Eeldatavasti tõstavad kolm lepet Setšini kui nende peakorraldaja profiili.

Ühtlasi astus Rosneft taas sammu sügavamale rahvusvahelisse energiatööstusse: partnerluse raames saab Rosneftist osanik Statoili naftauuringutes Norra osas Barentsi merest, samuti omandab firma osalusi Norra firma rahvusvahelistes projektides.

Statoilist saab Arktikas Rosnefti «noorempartner», nende osalus ühisettevõttes on 33,3 protsenti. Ühtlasi katab Statoil uuringukulud.

Samasugustel tingimustel on pandud püsti ka ühisettevõtted Eni ja Exxoniga.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles