Euroopa investorid vaimustuvad rohelisest energiast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesepaneelid.
Päikesepaneelid. Foto: SCANPIX

Värske uuringu valguses on Euroopa rohelise energia sektorisse investeerida kavatsevate erainvestorite arv kolmekordistunud.

Enam kui 40 protsenti erainvestoritest – perekontorid, uusettevõtetesse investeerijad ja erafondide haldurid – suunavad eelseisva 18 kuu jooksul üle 10 protsendi oma vabast rahast puhtasse energiasse.

Kokku kavandavad rohelisi investeeringuid üle 80 protsendi erainvestoritest, selgub advokaadifirma Taylor Wessingu uuringust.

Erainvestorite entusiasm tuleb ajal, mil rohelise energia tootjatel on finantseeringutega kitsas käes – traditsioonilisemad investeeringuallikad nagu riskikapital ja varafondid on kärpimas oma panust sektorisse.

Eelmises kvartalis kukkusid riskikapitali investeeringud Euroopa rohelise energia firmadesse 82 miljoni dollari peale – 210 miljonilt dollarilt aasta tagasi.

Varajases staadiumis ettevõtete jaoks on probleem terav, nende osas on riskikapitali kvartali-investeeringud langenud kahe aasta madalaimale tasemele.

«Pangalaenud on hetkel sisuliselt olematud, riskikapital ja varafondid kas ei taha või ei saa investeerida varajases arengustaadiumis rohelistesse tehnoloogiatesse,» ütles konsultatsioonifirma Narec Capitali tegevjuht Jerry Biggs.

«See on avanud võimaluse erainvestoritele, kes täidavad tühimiku ning üritavad lõigata kasumit varajasest liitumisest.»

Vaatamata investorite kasvavale entusiasmile haigutavad sektoris suured finantseerimisaugud. 2012. aasta avakvartalis langes Euroopa rohelise energia projektide finantseerimine aastatagusega kõrvutades kokku 45 protsendi jagu.

«Erainveeringute kasv ei täida auke näiteks sellistes valdkondades nagu avamere tuulepargid,» ütles Taylor Wessingu partner Dominic FitzPatrick. «Teatud paigus on kapital aga täiesti omal kohal, et oluliselt toetada tehnoloogiate paigaldamist või kasutust.»

Üle 80 protsendi erainvestoritest põhjendab oma investeerimisotsust püsivalt kõrgete naftahindadega. Ligi kaks kolmandikku küsimustikule vastanutest ütles, et jätkuvalt on atraktiivsed ka antud sektoriga seonduvad riiklikud dotatsioonid ja tariifid.

Uuringule tõmmati joon alla tänavu veebruaris. Osalesid 120 erainvestori, riskikapitalifirma, varafondi ja ettevõtte esindajad.

Copyright The Financial Times Limited 2012

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles