Argentina president kinnitas naftafirma riigistamise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argentina president Cristina Fernandez eile pärast riigi suurima naftafirma riigistamise seaduse allkirjastamist Boenos Aireses esinemas.
Argentina president Cristina Fernandez eile pärast riigi suurima naftafirma riigistamise seaduse allkirjastamist Boenos Aireses esinemas. Foto: SCANPIX

Argentina president Cristina Fernandez allkirjastas reedel seaduse, millega riigistatakse maa suurim naftafirma YPF ja nimetas selle juhiks Miguel Galuccio.

Argentina kongressi esindajatekojas hääletas päev varem seaduse poolt ülekaalukad 207 rahvasaadikut ja vastu oli vaid 32, otsuse kiitis juba eelmisel nädalal heaks ka senat.

Tegemist on firmaga, milles oli suurosanikuks Hispaania Repsol ja Madrid oli kavatsusega seoses juba varem väljendanud sügavat pahameelt.

«Sellised teod ei jää karistuseta, see käib vastu kõigile lubadustele ja kohustustele, mille Argentina on võtnud,» tõdes Repsoli tegevjuht Antonio Brufau.

Hispaania välisministri Jose Manuel Garcia-Margallo sõnul on «Argentina selle otsusega end jalga tulistanud».

Argentina presidendi otsus on samas kogu riigis äärmiselt populaarne. Riigistamist põhjendatakse sellega, et hispaanlased pole Argentina naftatööstusesse piisavalt investeerinud.

Repsol ostis ettevõtte juba 1990-ndatel.  Värske tegevjuht Miguel Galuccio on varem töötanud YPF-is insenerina.

Boliivia president Evo Morales allkirjastas teisipäeval määruse, millega riigistatakse Hispaania firmale Grupo Red Electrica de Espana kuuluv osa energiakompaniist Transportadora de Electricidad SA.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles